Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Знання студентів-медиків та інтернів будуть оцінювати по-новому

Знання студентів-медиків та інтернів будуть оцінювати по-новому26 січня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 2 відбулася прес-конференція на тему «Стан медичної освіти в Україні оцінять за міжнародними стандартами». Її метою було проінформувати суспільство про новий підхід до оцінювання знань й умінь студентів-медиків та інтернів, яке буде здійснюватися, опираючись на міжнародний досвід.

Першим доповідав заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський, який наголосив, що прагнення МОЗ наступне: щоб рівень знань українських студентів не відрізнявся від рівня знань випускників, наприклад, Йельського університету, що в США. Адже хвороби однакові у всьому світі. Нова система оцінювання буде включати в себе тести, в яких поруч із запитаннями, сформованими українськими лікарями та викладачами, будуть і міжнародні запитання, включені до іспитів студентів медичних університетів різних країн світу. «Ми подивимося, чого варта наша освіта, – сказав Олександр Лінчевський, – оцінимо студентів, з’ясуємо плюси, мінуси, існуючі прогалини, визначимо напрямок руху зміни медичної освіти в Україні».Знання студентів-медиків та інтернів будуть оцінювати по-новому

Перші тестування пройдуть в березні для інтернів та студентів, другі – в травні, для випускників медичних навчальних закладів. Будуть перевірятися, зокрема, знання з питань невідкладної допомоги. Результати тестів не матимуть жодного впливу на оцінку успішності студентів. Це певний зріз знань, який покаже, у якому напрямку рухатися далі. Із результатами іспитів команда МОЗ обіцяє ознайомити громадськість. Проте зміни в учбових програмах воно ініціювати не зможе, адже це знаходиться в компетенції вузів.

Знання студентів-медиків та інтернів будуть оцінювати по-новомуЗаступник директора Центру тестування при МОЗ України Марина Мруга розповіла, що його було засновано ще у 1999 році. Основна місія Центру – не допустити некваліфікованих фахівців до пацієнтів, підвищити якість медичної освіти в Україні. У 2016 році більше 100 студентів медичних закладів нашої держави не отримали диплом, не склавши фінальні іспити. Головний продукт Центру – ліцензійний іспит «Крок», розроблений за зразком аналогічного американського іспиту. Він складається з 3-х частин: перше тестування здається на 3-му курсі, друге – на 6-му, третє – під час проходження інтернатури. Тест містить 200 запитань, на його складання дається не більше 200 хвилин.  У цьому році планується затвердити нові стандарти тестування. Система здачі буде наближатися до американської, буде запроваджено жорсткий контроль за списуваннями та іншими подібними маніпуляціями.

Ще один заступник директора Центру тестування при МОЗ України Леся Войтенко зазначила, що всі роз’яснення щодо проведення тестування студенти можуть отримати на сайті Центру. Тестування буде проходити на таких рівнях: додепломний – іспит «Міжнародні основи медицини» (питання з 5-ти дисциплін) та післядипломний – «Крок-3 загальнолікарська підготовка». Студенти, які найкраще пройдуть тестування, будуть відзначені сертифікатами успішності міжнародного зразка.

Новий підхід до оцінки стану медичної освіти в Україні дає надію на підвищення її рівня у майбутньому. Проте це процес довгий та значно ускладнений автономією вузів, яким МОЗ може лише давати рекомендації з приводу змін у програмі та організації навчального процесу.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED