Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Репродуктивна медицина дарує радість материнства

Репродуктивна медицина дарує радість материнства28 жовтня 2016 року відбулася знакова подія для репродуктивної медицини України – Міжнародний науково-практичний форум IFRM 2016, що проходив в одному із конференц-залів НСК «Олімпійський» за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 55. Організатор заходу – група компаній «Мати та Дитина», що є флагманом репродуктивної медицини в Україні. Форум зібрав кращих лікарів, які обговорювали актуальні проблеми галузі, ділилися шляхами їх вирішення та своїм практичним досвідом.


Професор Тель-Авівського Університету, доктор медицини, віце-президент Всесвітньої асоціації репродуктивної медицини WARM Фельдберг Дов провів свою доповідь по skype-зв’язку з Ізраїлю. Він говорив про важливість збереження фертильності у онкохворих жінок. За словами професора Дова, жінці не бажано вагітніти ще 5 років після того, як вона остаточного поборола рак. Але ж її репродуктивна функція напряму залежить від віку, а лікування даної хвороби агресивне і часто призводить до безпліддя. Виходить, що боротьба з онкологією може позбавити жінку шансу стати колись мамою. Про це слід пам’ятати онкологам і направляти хвору на консультацію до репродуктолога перед початком інтенсивного лікування. Після 35 років фертильність жінки різко падає, тому доцільним буде заморозити яйцеклітини перед початком боротьби з недугою. Професор Дов  зазначив: «Стратегія збереження фертильності залежить від віку пацієнтки, типу раку, типу лікування та його тривалості».

Тему схожості та відмінності протікання вагітності та раку розкрив професор, д.м.н., член-кореспондент НАМН України, завідуючий відділення внутрішньої патології вагітних  ДУ «ІПАГ НАМН України» Володимир Медвідь.Репродуктивна медицина дарує радість материнства Він зазначив: «Головна клінічна проблема в цьому питанні – пізня діагностика, адже основні ознаки раку розцінюються як прояви вагітності». За словами Володимира Ісааковича, ще декілька років тому в Україні народжувалося близько 500 тисяч малюків щорічно, в 2015 році ця цифра становила майже 397 тисяч, в цьому році вона буде ще меншою. Народжуваність падає, тож потрібно боротися за кожне життя і дати жінці шанс стати матір’ю та вилікуватися одночасно. Професор Медвідь навів таку статистику: на кожні 1000-2000 вагітних у світі зустрічається приблизно 1 жінка з ознаками онкології. Він назвав види раку, які найчастіше зустрічаються у вагітних: рак молочної залози, шийки матки, яєчників, лімфоми, меланоми. За словами В.І. Медведя, пріоритетним для лікаря у такій ситуації є порятунок життя жінки, зробивши все можливе для позитивного наслідку для плода. Про методи радіотерапії та радіохірургії в лікуванні онкохворих з урахуванням збереження їх фертильності розповів завідуючий променевої терапії Кібер-клініки Спіженка Олег Ярмак.

Репродуктивна медицина дарує радість материнстваЦікаву тему підняв у своїй доповіді головний лікар МЦ «Мати та Дитина», к.м.н., акушер-гінеколог та репродуктолог Володимир Котлік.  Він говорив про зміну підходів до питань збереження репродуктивної функції. Лікар сказав наступне: «Американський журнал Times визначив методики збереження біологічного матеріалу і створення біобанків як один з 7-ми ключових факторів світового розвитку». Ще він навів цікавий факт: компанії Appleта Facebook пропонують своїм провідним співробітницям заморозити яйцеклітини, на що виділяють від 20 тис. доларів на кожну процедуру. Їхня мотивація наступна: 21-30 років  – найкращий період для успішної реалізації дітородної функції жінки. Проте в цьому ж віці вона здатна генерувати найкращі ідеї. Тому з’являється поняття «відкладене материнство»: жінка зможе стати мамою після 35-40 років, коли її кар’єра склалася. Це вже є у світі, незважаючи на складність морально-етичного аспекту питання.

Генеральний директор МЦ «Мати та Дитина», д.м.н. Наталія ДанковичРепродуктивна медицина дарує радість материнства розказала багато корисної інформації про процедуру екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). «За світовою статистикою, лише 25 % всіх ЕКЗ є повністю успішними – від початку до народження живої дитини, – повідомила Н.О. Данкович, – з 4-6 спроби ефективність процедури вища». В клініці «Мати та Дитина» має місце виключно індивідуальний підхід до кожного пацієнта. Доповідь Наталії Олександрівни мала велике практичне значення, адже під час неї розбиралися реальні успішні випадки ЕКЗ. Підсумувала всі доповіді медичний директор МЦ «Мати та Дитина», к.м.н. Марина Зеленська, яка розповіла, що нині в них працює 4 клініки: 3 в Києві і 1 в Житомирі. Ефективність програм допоміжних репродуктивних технологій в «Матері та Дитині» складає 47-60%, тоді як по Європі цей показник близько 33%. За словами лікаря, в Україні більше 50 тисяч безплідних пар. Підготовлений персонал, сучасне обладнання та грамотне управління клініками робить своє добре діло, творячи реальне щастя для багатьох українських сімей – щастя мати дитину.

Міжнародний науково-практичний форум репродуктивної медицини 2016 став майданчиком для генерації нових ідей в цій перспективній медичній галузі в Україні. Головною темою заходу була проблема впливу онкологічних хвороб на фертильність. Також детально було розказано про екстракорпоральне запліднення, його особливості та ті можливості, яке воно надає безплідним парам.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED