Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як в Україні проводиться процес пересадки органів від померлого донора?

Як в Україні проводиться процес пересадки органів від померлого донора?В Україні функціонує автоматизована система, яка відповідає за розподіл донорських органів, проте втручання людей все ще є необхідним.

Про це розповів Василь Стрілка, керівник Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій у МОЗ. За його словами, коли в пацієнта в реанімації є три бали за шкалою Глазго, збирається медичний консиліум, який проводить діагностику мозкової смерті, остаточні результати якої мають бути беззаперечними.
 
Після офіційного констатування мозкової смерті, особа визнається мертвою згідно з законом, оскільки біологічна смерть є незворотною. Медики також перевіряють наявність протипоказань до донорства, таких як інфекційні захворювання, при цьому для донорства необхідне функціонування серця.

Без виявлення протипоказань, людина може бути потенційним донором. Після згоди родичів, трансплант-координатор організовує відповідні дослідження та реєструє інформацію в ЄДІСТ – Єдиній державній інформаційній системі трансплантації.

Система ЄДІСТ, керуючись алгоритмом, вибирає реципієнтів з тих, хто дав згоду на отримання органів. Спочатку пошук ведеться серед осіб з екстреним статусом. При відсутності екстреного запиту, продовжується подальший пошук.

Система також перевіряє наявність договорів на співпрацю між медичними установами та центрами трансплантації, щоб визначити можливих реципієнтів згідно з базовими біологічними та медичними параметрами. У випадку відсутності угод, системи шукає можливі варіанти по всій країні.

Коли є кілька людей, яким потенційно підходить конкретний орган, система перевіряє, хто з них довше в черзі, хто дав прижиттєву згоду на вилучення органів у разі своєї смерті.

І так система автоматично формує список черги з тих, кому базово за показниками підходить орган, який ще не вилучили, але вже отримали на нього згоду від родичів.

Далі центр, хто вище в списку, може погодитися взяти орган або відмовитися від нього з якихось причин. Наприклад, померла старша людина, а їхньому пацієнту – 20 років, і вони б хотіли йому молодше серце. І вирішують почекати на потенційну появу іншого донора.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED