Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Розлади психіки: нові медичні послуги у програмі медичних гарантій

Розлади психіки: нові медичні послуги у програмі медичних гарантійУ 2021 році пацієнти почали користуватись послугами мобільних психіатричних команд та отримувати необхідні ліки безоплатно або з доплатою. Тобто доступ до ефективного лікування осіб з розладами психіки та поведінки суттєво поліпшено.

Так з 1 жовтня цього року особи з розладами психіки та поведінки -  посттравматичним стресовим розладом, шизофренією, афективними розладами, депресією та невротичними розладами - можуть отримувати лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою, у рамках програми реімбурсації “Доступні ліки”.
Ліки можна отримати у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації “Розлади психіки й поведінки”. На сьогодні це майже 7 тисяч аптек і аптечних пунктів (вони є на дашборді НСЗУ. 
 
Електронний рецепт на потрібні ліки пацієнтам із розладами психіки та поведінки виписує психіатр. Консультацію психіатра пацієнт може отримувати безоплатно та навіть без направлення - у будь-якому медичному закладі, який за договором з НСЗУ надає амбулаторну допомогу та має відповідного фахівця у штаті.
 
«Наближає медичну допомогу до пацієнта із розладами психіки та поведінки й робота мобільних мультидисциплінарних команд. Пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» - новий у Програмі медичних гарантій. Цей пакет почав діяти з 1 липня цього року. Мобільна мультидисциплінарна команда виїжджає до пацієнта і надає йому допомогу за місцем перебування. Завдяки цьому пацієнт продовжує необхідне лікування  вдома, після завершення гострого перебігу хвороби. І ми бачимо гарні результати такого виду медичної допомоги для пацієнта», - говорить т.в.о. Голови НСЗУ Дмитро Самофалов. 

В рамках пакету «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» безоплатними для пацієнта є: 
  • психіатричний огляд та допомога;
  • індивідуальний план лікування і реабілітації;
  • необхідні психодіагностичні тести в динаміці;
  • контроль за станом пацієнта;
  • амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії. 
Родичі або законні представники особи з розладами психіки та поведінки можуть розраховувати на психологічну підтримку медиків мобільної команди. Їх навчать технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки. 
 
Відмічається, що лікування пацієнтів із розладами психіки в багатопрофільних медзакладах сприяє зменшенню стигматизації пацієнтів та розширює їх доступ до необхідної медичної допомоги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED