Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

«Здорова Україна»: які нові напрями було включено до програми?

«Здорова Україна»: які нові напрями було включено до програми?30 вересня відбулося засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Під час заходу до пріоритетних напрямів програми «Здорова Україна» включили безпеку води та управління твердими побутовими відходами.

“МОЗ вже заклав в проєкті бюджету 2022 на систему охорони здоров’я 489,5 млн грн на придбання обладнання мікробіологічного та фізико-хімічного профілю для лабораторій Центрів контролю та профілактики хвороб. Ми системно посилюємо галузь епідконтролю та готовності реагування на біологічні загрози”, - зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 
 
Лише за минулий рік країна утворила 462 млн тонн відходів. При цьому відмічається, що в Україні 33 000 несанкціонованих сміттєзвалищ.
На засіданні Конгресу проголосували за звернення до профільного комітету Верховної Ради України про підготовку до другого читання законопроєкту 2207–1д «Про поводження з відходами». Основне його завдання — створення умов для побудови в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури.
 
Окрім іншого, цей законопроєкт вводить новий термін «ієрархія управління відходами» — дороговказ для кожного українця, що треба робити з відходами, як правильно з ними поводитися. Також встановлюється принцип «забруднювач платить»: той, хто наносить шкоду довкіллю, вживає заходів і несе витрати на поводження з відходами.
Крім того, усі громади до кінця року мають створити регіональні плани управління відходами.
 
Ще одним пріоритетним питанням Президента і його команди є забезпечення доступу до безпечної питної води. За результатами моніторингових лабораторних досліджень, що проводяться державними установами Міністерства охорони здоров’я України, протягом 2020 року, у 21,7 % проб води не відповідали мікробіологічним і 7,6 % — санітарно-хімічним показникам.
 
Єдиний спосіб забезпечення українців якісною та безпечною водою в достатній кількості є реконструкція чинних та будівництво нових підприємств питного водопостачання, впровадження нових та удосконалення поточних технологій очищення води, сучасного обладнання, ефективних реагентів, фільтрувальних матеріалів, сорбентів тощо.
 
Для цього планується реалізувати понад 1700 проєктів в усіх регіонах країни. На наступному засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України обговорять проміжні підсумки реалізації загальнонаціональної програми «Здорова Україна».

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED