Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ляшко: електронна система лікарняних матиме антикорупційний ефект

Ляшко: електронна система лікарняних матиме антикорупційний ефект Електронна система видачі листків непрацездатності вагомо зменшить корупцію у сфері медичних послуг, вважає міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

"Отримання електронних лікарняних - це не просто переведення поточної недосконалої системи в електронну форму, а побудова більш ефективних дій, які мінімізують корупційні ризики видачі необґрунтованих лікарняних, зменшують навантаження на лікарів і спрощують процес отримання страхових виплат", - сказав він на спільному брифінгу Мінцифри, МОЗ, Мінсоцполітики та Пенсійного фонду (ПФУ) з нагоди запуску е-лікарняних у п'ятницю.
 
Своєю чергою міністр цифрової трансформації Михайло Федоров наголосив, що оновлена система припинить корупцію і допоможе зберегти значну частину бюджету.
 
"Коли все оцифровано, можна проаналізувати, скільки лікарняних видає той чи інший лікар і в чому причина аномальних ситуацій. За нашими розрахунками, це допоможе заощадити декілька мільярдів гривень", - сказав він.
 
Водночас презентуючи зміни в системі листів непрацездатності, Ляшко звернув увагу на низку нюансів, які зобразяться і на пацієнтах, і на лікарях.
 
Так, у період запуску нової системи пацієнтам, зокрема, потрібно буде детально перевіряти дані, які лікар вносить до медичного висновку, переконатися, що отримано смс із номером, який зазначений в електронній системі охорони здоров'я, отримати смс від ПФУ з номером електронного листа непрацездатності, поінформувати роботодавця у будь-який зручний спосіб про перебування на лікарняному. Також пацієнти мають у разі зміни будь-яких персональних даних завчасно поінформувати про це роботодавця й свого лікуючого лікаря, а у разі виявлення помилки у створеному медичному висновку звернутися до лікаря, який його створював.
 
Водночас лікарям потрібно буде звернути увагу на те, що з 1 жовтня електронні лікарняні видають у всіх випадках (окрім чотирьох).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED