Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Закриття психіатричних лікарень: коментарі МОЗ

Закриття психіатричних лікарень: коментарі МОЗМОЗ виступає за формування саморегульованої системи психіатричної допомоги. А повідомлення про те, що воно начебто закриває психіатричні лікарні, не відповідають дійсності. Про це МОЗ заявило на своїй фейсбук-сторінці.
 
«МОЗ не ініціювало і не планує ініціювати оптимізацію, скорочення або ліквідацію психіатричних лікарень. МОЗ виступає за формування системи психіатричної допомоги, що саморегулюється. Що мається на увазі? Кількість закладів, які покликані допомогти людині із подоланням ментальних захворювань, має співвідноситись із потребами самого населення. Тобто це питання має вирішуватись на рівні громад», — наголошують у МОЗ. 
 
Нині лікарні перебувають у власності місцевих територіальних громад або обласних рад. Це означає, пояснює МОЗ, що і питання про їх закриття може підіймати лише місцева чи обласна влада. Місцева влада також може перепрофілювати лікарні на заклади соціальної підтримки. 
 
Натомість МОЗ розробляє єдині норми із надання фахової допомоги, аби пацієнти отримали сучасне кваліфіковане лікування. НСЗУ контрактує заклади, які надають психіатричну допомогу. 
 
1 квітня 2020 року розпочався другий етап медичної реформи, який поширився і на психіатричну галузь. За 3 роки до цього КМУ схвалив Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я на період до 2030 року. Вона передбачає зміщення акценту зі стаціонарного лікування у профільних лікарнях на амбулаторне. 
 
«До 30% людей, яких раніше госпіталізували, взагалі не треба було класти в лікарні. Вони потребували лише адекватної медикаментозної терапії», — кажуть у МОЗ.
 
 За рекомендаціями ВООЗ, стаціонарне лікування пацієнтів має тривати близько 30 днів, якщо є така потреба. На цей строк МОЗ та НСЗУ виділяють відповідне фінансування. 
 
«Пацієнти також можуть отримувати психіатричну допомогу не лише в спеціалізованих закладах, а в багатопрофільних лікарнях, оскільки часто-густо наявні й інші захворювання, які легше лікувати в одному закладі», — додали в МОЗ. 
 
З 2021 року пацієнти зможуть отримати спеціалізовану медичну допомогу за місцем проживання. Її надаватимуть мобільні мультидисциплінарні команди. Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти мають продовжувати лікуватися амбулаторно. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда приїде до пацієнта і надасть йому допомогу вдома. 
 
«Серед людей є побоювання, що через недофінансування з боку НСЗУ пацієнти психіатричних лікарень, яких направили туди за вбивства та інші злочини, вийдуть на вулиці. Насправді НСЗУ не має жодного стосунку до лікування таких осіб», — йдеться в повідомленні.
 
Пацієнти, які скоїли суспільно небезпечні діяння, отримують допомогу в окремих спеціалізованих закладах. Вони фінансуються за медичною субвенцією, розмір якої встановлює обласна чи місцева влада, а не НСЗУ, підсумували у МОЗ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED