Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Закінчення доз вакцини Moderna в Україні: як отримати другу ін'єкцію?

Закінчення доз вакцини Moderna в Україні: як отримати другу ін'єкцію?В Україні станом на 17 вересня майже закінчилися дози вакцини від Moderna. При цьому не усі, хто отримав перше щеплення цим препаратом, встигли отримати другу ін'єкцію. В такому разі у МОЗ рекомендували завершити імунізацію іншою мРНК-вакциною.

Те, що Moderna закінчилась підтверджують і особи, в яких вже не виходить записатися на щеплення саме цією вакциною.
 
Скоріше за все, пояснюють у МОЗ, ідеться про нерівномірний розподіл вакцин між першими й другими дозами щеплення - тобто лікарі робили перших доз більше і на друге щеплення забракло.
 
Відповідно, якщо Ви не встигли отримати другу дозу, один із варіантів – шукати залишки Moderna у пунктах щеплення. Інший  зробити другу дозу вакциною Pfizer.
МОЗ зазначає, що комбінування вакцин в Україні дозволено, зокрема наголосили, що комбінувати щеплення Moderna і Pfizer можна, і це безпечно. Інтервал між першою і другою дозами має становити ті ж 28 днів.
 
Це пояснюється тим, що Moderna, і Pfizer є вакцинами одного типу.
 
“Якщо мРНК-вакцина того самого виробника недоступна, для другого щеплення можна використати вакцину на платформі мРНК іншого виробника”, – зазначили у МОЗ.
 
Однак отримати сертифікат вакцинації в Україні після щеплення двома різними дозами поки що не можна, бо нормативно МОЗ це питання не врегулював.
Водночас у деяких країнах вже давно практикують змішування доз вакцин від різних виробників.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED