Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хто хоче забрати в Інституту фізіології 16-поверховий корпус?

Хто хоче забрати в Інституту фізіології 16-поверховий корпус? Міністерство внутрішніх справ (МВС) України має намір забрати в Інституту фізіології ім. О. Богомольця Національної Академії наук (НАН) України найбільше приміщення з метою розміщення там “особового складу”.
З відповідним листом щодо цього питання звернувся міністр МВС Арсен Аваков до Національної академії наук України.
 
У МВС кажуть, що підрозділи поліції “гостро потребують додаткових будівель і споруд для розміщення особового складу на території Києва”.
Відповідно в Інституті фізіології відповіли на це звернення.
 
За словами професора, завідувача відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології НАН України Віктора Досенка, у будівлі за адресою Богомольця, 4, розміщено щонайменше вісім відділів Інституту, там стоїть електронний мікроскоп. А два поверхи будівлі займає віварій.
 
Там все, що потрібно для функціонування Інституту. Забрати цей корпус — це закриття провідного Інституту в галузі біології, фізіології. У цьому корпусі проводяться міжнародні конференції, там працювала купа майбутніх нобелівських лауреатів. У ньому були зроблені світового рівня відкриття, наприклад, створена система перфузії клітини, — пояснив Досенко.
 
У зв’язку з цим 25 лютого в Інституті збереться вчена Рада.
Фактично перенесення будівлі зруйнує працю кількох поколінь людей, та й зробити це практично неможливо без втрати наукового потенціалу інституту. Причин на це декілька:
  • ця 16 поверхова будівля в самому серці Києва, на Липках, була спроєктована спеціально для Інституту фізіології;
  • у будівлі знаходиться унікальне обладнання, що не підлягає транспортуванню;
  • вісім із 13 відділів знаходяться саме в цьому приміщенні;
  • в Інституті знаходиться один із найкращих віваріїв з унікальними тваринами;
  • в Інституті виконуються надважливі експерименти, у тому числі спрямовані на зменшення наслідків після перенесення коронавірусної хвороби.
Тобто єдине приміщення профільного наукового закладу хочуть просто забрати.
Відомо, що Інститут займається фізіологією на субклітинному, клітинному й організмовому рівнях, патофізіологією і біофізикою та іншими напрямами. У закладі вчені з’ясовують нові механізми корекції патологічних станів, закладаються фундаментальні основи для лікування багатьох захворювань, у тому числі подолання наслідків коронавірусної хвороби. Науковий заклад також є базою для виконання дипломних і курсових робіт студентами-практиками.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED