Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

НСЗУ внесла зміни у стаціонарне лікування гострого мозкового інсульту

НСЗУ внесла зміни у стаціонарне лікування гострого мозкового інсультуУ 2020 році за Програмою медичних гарантій безоплатно проліковано понад 58 тисяч пацієнтів з інсультом. 
Щороку в Україні трапляється понад 120 тисяч випадків інсульту. Інсульт посідає друге місце серед основних причин смертності та є провідною причиною інвалідності у нашій країні. Через інсульт українці втрачають роки здорового життя та страждають від наслідків цієї недуги. Діагностика, лікування та подальша реабілітація хворого, яка може тривати роками потребує значних фінансових витрат.Саме тому Національна служба здоров’я визначила надання допомоги при гострому мозковому інсульті пріоритетним напрямом у Програмі медичних гарантій. 

При контрактуванні медичних закладів на лікування цих захворювань НСЗУ висувала до них підвищені вимоги. Щодо наявності сучасного обладнання, медичного персоналу потрібної кваліфікації, здатності забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі. Водночас заклади, що законтрактовані на надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах, отримують фінансування за підвищеним тарифом.  А з 1 липня минулого року його додатково збільшили - з 19 332 грн до 26 947 грн.Для пацієнта лікування інсульту за Програмою медичних гарантій є безоплатною, а саме:
  • діагностика (КТ, екстрені лабораторні дослідження);
  • медикаментозне лікування та знеболення за потреби;
  • проведення тромболітичної терапії;
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
  • медична реабілітація в гострому періоді;
  • лікарські засоби з Національного переліку та витратні матеріали;
  •  ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету;
  • харчування в стаціонарних умовах.

Щоб отримати медичну допомогу, потрібно лише викликати “швидку” допомогу за номером 103 для людини, яка має симптоми інсульту. Бригада “швидкої” повинна  доставити пацієнта в медзаклад, який уклав договір з НСЗУ за цим пакетом медичних послуг, відповідно до маршруту, затвердженого в регіоні.Зазначимо, що в Україні - 191 медичний заклад має договори з НСЗУ на стаціонарне лікування інсульту. За даними електронної системи охорони здоров’я, у рамках Програми медичних гарантій минулого року,  безоплатно проліковано понад 58 тисяч пацієнтів з інсультом. 

Зазначимо, що якісна та доступна медична допомога пацієнтам із гострим мозковим інсультом може істотно знизити ризик передчасної смерті чи набутої інвалідності. У Програмі медичних гарантій на 2021 рік лікування інсульту залишається пріоритетним напрямком. А також пропонується включити до нових вимог наявність обладнання приймального відділення місцем для тромболізису, де проводитиметься безперервна пульсоксиметрія, контроль артеріального тиску в автоматичному режимі, ЕКГ, своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час усіх інвазивних діагностичних процедур тощо.
 
Для надання допомоги при інсульті дуже важливо узгодити допомогу на кожному етапі. Тому для екстреної медичної допомоги планується ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів. 
 
Так Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань. Таким чином можна буде запобігти втраті часу, який є критично важливим для пацієнтів з інсультом.Також НСЗУ пропонує розширити програму «Доступні ліки», включивши до неї ліки як для профілактики інсульту, так і для пацієнтів, що перенесли інсульт. Розширення програми “Доступні ліки” дасть можливість таким пацієнтам отримувати потрібні ліки в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою, та зробить лікування наслідків захворювання більш доступним.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED