Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли хвора на COVID-19 людина є найзаразнішою

Коли хвора на COVID-19 людина є найзаразнішоюПри госпіталізації пацієнтів з коронавірусною інфекцією з моменту появи симптомів живий вірус виділявся не довше 9 днів.
Відповідно ці висновки підтверджують виправданість десятиденної ізоляції контактних осіб.
Групою вчених з Великобританії було проведено систематичний огляд 98 досліджень, в яких аналізувалася зміна вірусного навантаження пацієнтів з SARS-Cov-2, SARS та MERS. 
Аналізи дослідження показали, що середня тривалість виділення РНК коронавірусу склала 17 днів з початку появи симптомів у верхніх дихальних шляхах, 14,6 дня – в нижніх дихальних шляхах, а у фекаліях – 17,2 дня. 
 
В одному випадку вірус виділявся протягом 83 днів. Однак в жодному з досліджень не було виявлено живі віруси в тканинах або виділеннях через 9 діб після появи симптомів. Таким чином, пік вірусного навантаження припадає на перший тиждень захворювання, вважають вчені. 
 
Отримані результати дали можливість виправдати рекомендації по ізоляції контактних людей упродовж 10 днів. 
У статті підкреслюється, що в систематичний огляд були включені дослідження, в яких відстежувалася вірусне навантаження тільки госпіталізованих пацієнтів, тобто з середньо-важким і важким перебігом COVID-19. Можливо, у людей з легким перебігом і безсимптомних носіїв період виділення живого вірусу коротше.
 
Зазначимо, що питання про те, коли й скільки заразна людина з COVID-19, залишається одним з найгостріших, оскільки від цього залежить ефективність заходів щодо зниження захворюваності. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED