Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У НСЗУ розповіли, які зміни чекають на первинну ланку надання медичної допомоги у 2021 році

У НСЗУ розповіли, які зміни чекають на первинну ланку надання медичної допомоги у 2021 роціДля первинної ланки надання медичної допомоги в Україні заплановані деякі зміни на 2021 рік. Про це повідомили представники Національної служби здоров'я під час прес-брифінгу 30 липня 2020 року.

Отже, що ж чекає на «первинку» в наступному році? У НСЗУ заплановані наступні зміни:
  1. Підвищення капітаційної ставки для лікарів на 21,6%.
  2. Впровадження нового пакета медпослуг для амбулаторного лікування туберкульозу. Установи первинної медичної допомоги (ПМД) в наступному році, за інформацією НСЗУ, зможуть підписувати договір на надання допомоги хворим на туберкульоз. Після того, як хворий на туберкульоз пролікувався в умовах стаціонару і перестав виділяти бактерію туберкульозу, він зможе продовжити своє лікування амбулаторно, під контролем сімейного лікаря. Головне завдання лікаря «первинки» при цьому - контроль прийому пацієнтом препаратів проти туберкульозу. Також потрібно відстежувати динаміку лікування і при підозрі на погіршення стану хворого відправляти його на консультацію до фтизіатра.
  3. Закладення в бюджет додаткових 5% на первинну ланку, ці гроші повинні піти на доплати медичним закладам за виконання всіх умов договору з НСЗУ.
Згідно зі світовою статистикою, близько 80% звернень пацієнтів за медичною допомогою припадає саме на первинну ланку (сімейні лікарі, терапевти, педіатри). Тому цій галузі надання медичних послуг потрібно приділяти багато уваги, вважають в НСЗУ.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED