Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Купатися в заражених водоймах може бути смертельно небезпечно

Купатися в заражених водоймах може бути смертельно небезпечноЩорічно в Україні фіксується кілька сотень випадків зараження смертельно небезпечним захворюванням - лептоспірозом. Тільки в 2019 році було зареєстровано 295 випадків даного захворювання. Це інфекційна хвороба, яку провокують бактерії роду Leptospira. Захворіти можна, якщо купатися в заражених водоймах, ці бактерії людині передаються через сечу інфікованих тварин. Тому лікарі закликають не купатися в заборонених місцях, адже це може бути смертельно небезпечно.

У 70% госпіталізованих лептоспіроз протікає важко, до 20% хворих помирає. Якщо своєчасно не почати правильне лікування, у пацієнта можуть бути уражені нирки, печінка, може розвинутися запалення головного і спинного мозку.

Збудник лептоспірозу потрапляє у водойму з сечею зараженої тварини, найчастіше - гризунів. Якщо в зараженій воді покупатися, зловити там рибу, потім приготувати її, з'їсти, можна інфікуватися. В організм людини бактерії роду Leptospira потрапляють через тріщини, порізи, подряпини та інші, навіть незначні, пошкодження шкіри, а також через слизові. Якщо випити заражену воду або з'їсти рибу з інфікованої водойми, також можна заразитися.

Інкубаційний період лептоспірозу – від 2 днів до 4 тижнів. Симптоми хвороби такі:
  • головний і м'язовий біль;
  • підвищення температури тіла;
  • почервоніння очей;
  • діарея;
  • шкірний висип.
Якщо хвороба переходить на більш серйозну стадію, у хворого з'являється сильний біль в області нирок через їх пошкодження, біль в животі, сплутаність свідомості.

Не варто ризикувати своїм життям і життям своїх дітей. Потрібно купатися тільки в спеціально для цього відведених, дозволених місцях.

Автор: Ольга Купріянова
 
 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED