Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Світовий досвід боротьби з COVID-19: які країни справляються з пандемією краще?

Світовий досвід боротьби з COVID-19: які країни справляються з пандемією краще?Перша хвиля пандемії COVID-19 в більшості країн світу йде на спад. І хоча вчені й лікарі прогнозують новий спалах захворюваності на осінь, вже зараз можна проаналізувати, які ж країни краще впоралися із загрозою коронавірусу, а які гірше?

Отже, за оцінками експертів, на ступінь поширеності COVID-19 в країні вплинули наступні фактори:
  • Раннє реагування на загрозу вірусу.
  • Географічне розташування країни.
  • Рівень підготовлености системи охорони здоров'я країни до епідемії.
  • Жорсткі дії влади.
  • Довіра населення до уряду країни.
Чим раніше керівництво країни усвідомило масштаб загрози від COVID-19, тим менше вірус поширився всередині держави. Дуже важливе місце тут займає раннє і численне тестування населення на COVID-19. Країни, які рано почали діагностику населення, в цілому добре впоралися із загрозою COVID-19. До них можна віднести Південну Корею, Німеччину, Тайвань, Ісландію. Набагато гірше склалася ситуація в США, Італії, Іспанії, Бразилії, де як уряд, так і звичайні громадяни пізно усвідомили масштаби загрози.

На сьогодні вже ясно, що на острівних державах, таких як Японія, Ісландія, Австралія, Нова Зеландія поширення COVID-19 відбувається повільніше через їх деяку ізоляцію від решти світу.

Дуже важливо, щоб до пандемії була готова система охорони здоров'я країни. Щоб вистачало лікарень, медпрацівників, засобів індивідуального захисту, апаратів ШВЛ, ліків. Країни, в яких були суттєві проблеми з медициною, в цілому погано справляються з епідемією.

Суворі карантинні обмеження виявилися чи не єдиним дієвим способом боротьби з поширенням COVID-19 в умовах відсутності ліків проти хвороби і вакцини. Тому чим раніше і жорсткіше був введений карантин для населення, тим менше вірус поширювався по країні.

Довіра до уряду країни прямо пов'язана з готовністю людей дотримуватися карантинних обмежень. Адже населення має бути впевненим у їх доцільності, інакше людей не втримати вдома.

В Україні ситуація з поширенням COVID-19 неоднозначна. З одного боку, вдалося уникнути масових смертей і колапсу системи охорони здоров'я завдяки ранньому введенню карантину, з іншого боку, епідемія показала, як багато проблем в нашій системі охорони здоров'я. Тому до нової хвилі COVID-19 потрібно починати готуватися вже зараз.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED