Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Понад 650 мільйонів гривень виділили з бюджету на інсулін для пацієнтів з діабетом

Понад 650 мільйонів гривень виділили з бюджету на інсулін для пацієнтів з діабетом25 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову, яку ініціювала Національна служба здоров'я. Відповідно до цієї Постанови, гроші, які були передбачені на забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет за Програмою медичних гарантій, будуть спрямовані в якості субвенції для регіонів. Про це повідомляється на сайті НСЗУ.

Питання забезпечення інсуліном пацієнтів з діабетом актуальне завжди, адже без щоденних ін'єкцій вони не можуть жити. На даний час інсуліном пацієнтів забезпечує місцева влада в регіонах. Саме в розпорядження місцевої влади й направили 650 мільйонів гривень з державного бюджету на закупівлю і розподіл препаратів інсуліну. Гроші будуть розподілені між областями. Відповідальність за їх ефективне використання покладається на місцеву владу.

Раніше передбачалося, що інсулін хворі отримуватимуть відповідно до Програми медичних гарантій, яка повинна запрацювати з 1 квітня 2020 року в рамках впровадження нового етапу медичної реформи. Однак ситуація з реформою охорони здоров'я поки до кінця незрозуміла: немає однозначної політичної волі керівництва країни і нового керівництва МОЗ щодо термінів її реалізації. До того ж, ситуацію погіршує коронавірус СOVID-19, на боротьбу з яким зараз кинуті всі сили. Тому пацієнти з діабетом ризикували залишитися без інсуліну. Дана Постанова уряду не допускає такого варіанту розвитку подій.

В НСЗУ припускають, що програма реімбурсації препаратів інсуліну перейде до її повноважень приблизно в жовтні 2020 року. До цього ж часу пацієнти отримуватимуть препарати інсуліну за старою схемою, на що і виділили 650 мільйонів гривень з бюджету країни.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED