Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В онкології намічається прорив: вдалося розшифрувати ДНК ракових клітин

В онкології намічається прорив: вдалося розшифрувати ДНК ракових клітинВченим вдалося розшифрувати генетичну інформацію про 38 видів ракових клітин. Це дасть можливість набагато краще зрозуміти природу і механізми розвитку ракових захворювань і почати роботу над більш ефективним лікуванням онкологічних хвороб.

Дослідження PCAWG (Аналіз повного генома всіх видів раку) було надзвичайно масштабним. Воно тривало більше 10-ти років і задіяло роботу 1300 вчених з 37-ми держав. Після його закінчення вчені заявили, що їм вдалося розгадати секрети утворення ракових клітин. Генетики отримали майже повну картину всіх видів раку. Для цього розшифрували генетичну інформацію 2658-ми учасників дослідження, у яких була онкологія різних видів.

Вже давно відомо, що ракові клітини - це власні клітини організму, які в певний момент починають мутувати і провокують утворення пухлин. Але чому так відбувається, поки було неясно. Вчені з'ясували, що в ракових клітинах в середньому є від 4 до 5 мутацій. Вразливі місця в організмі атакує драйверна мутація, що і запускає початок хвороби. Ці дані будуть враховувати при розробці подальшої стратегії боротьби з раком.

Розшифровка ДНК ракових клітин дозволила генетикам створити величезний каталог мутацій, що провокують рак. Тепер ученим, лікарям і фармацевтам потрібно створити нові підходи до лікування раку і розробляти нові ліки, які можуть бути профілактикою драйверних мутацій, не дозволяючи клітинам в найбільш уразливих місцях мутувати і перетворюватися в ракові.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED