Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ України розробляє новий підхід у наданні послуг з медичної реабілітації

МОЗ України розробляє новий підхід у наданні послуг з медичної реабілітаціїСьогодні, 3 грудня весь світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю.  Він був заснований в 1992 Генеральною Асамблеєю ООН.  Саме 2019 рік є роком  «Забезпечення активної участі людей з інвалідністю в соціальному житті».
 
Міністерство охорони здоров'я України зараз працює над тим, що б створити в Україні міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров'я (МКФ).

Така система дозволить комплексно проаналізувати стан здоров'я і функціонування пацієнта, краще спланувати його лікування та реабілітацію, створити послуги для людей з  хронічними захворюваннями або інвалідністю.

На початок 2019 року в Україні налічується 2 600 000 осіб з інвалідністю, з них 161 тис. дітей.  Багатьом з них потрібна реабілітація.

На даний момент в системі реабілітації відсутній мультидисциплінарний підхід.  Адже, чим раніше буде надана допомога, що попереджає виникнення у людини обмежень, тим максимально можливе відновлення функцій організму та пристосування до активного життя.
 

Для заснування мультидисциплінарного підходу вже зроблені наступні кроки:

  1. Затверджено план заходів щодо впровадження в Україні МКФ;
  2. Затверджено переклад МКФ;
  3. У Номенклатурі лікарських спеціальностей додана "Фізична та реабілітаційна медицина";
  4. Введено кваліфікаційні характеристики більшості фахівців реабілітації (лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, асистент фізичного терапевта, асистент ерготерапевта).
МОЗ України готує проект Концепції реформування медико-соціальної експертизи, який змінює підхід до інвалідності.

Пацієнт повинен отримувати послуги з медичної реабілітації починаючи з моменту виникнення проблеми зі здоров'ям до максимально можливого рівня відновлення функціонування, а не тільки після встановлення статусу інвалідності.
 
МОЗ України розробляє проект наказу «Про порядок організації мультидисциплінарного підходу з надання реабілітаційних послуг в установах охорони здоров'я», який визначає механізм організації мультидисциплінарних реабілітаційних команд в установах охорони здоров'я.
 
Уже у 2020 році реабілітація буде включена в Програму медичних гарантій.  На неї в Державному бюджеті України виділено 449млн грн.

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED