Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Підготовка до другого етапу трансформації системи охорони здоров'я

Підготовка до другого етапу трансформації системи охорони здоров'я27 листопада Кабінет міністрів України прийняв ряд постанов, які необхідні для запуску другого етапу трансформації системи охорони здоров'я.

З квітня 2020 року всі установи, які надають спеціалізовану амбулаторну і госпітальну допомогу, повинні перейти на нову модель фінансування - «гроші ходять за пацієнтом". Для цього, потрібно прийняти велику кількість нормативних актів.

Важливим етапом є зміни до постанови № 410 від 28 лютого 2019 «Деякі питання щодо договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій". У 2020 році всі види медичних послуг в Україні повинні оплачуватися НСЗУ на підставі підписаних договорів. На даний момент це доступно тільки  для первинної медичної допомоги. Внесені зміни дозволять укладати договори закладам усіх видів медичної допомоги.

Завдяки створенню електронної системи охорони здоров'я з'явилася можливість вносити більше інформації про надання медичних послуг, спростити процеси складання багаторазових договорів.

Також, Кабінет міністрів України прийняв проект постанови «Деякі питання реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 2020 рік».  Ця постанова означає, що оплата послуг первинної медичної допомоги НСЗУ триватиме так само, як і в 2019 році, тобто, за кількістю поданих декларацій цього закладу.  А поліклініки та лікарні будуть переходити на цей принцип з 1 квітня 2020 року.

Крім цього, були прийняті ряд документів:

  • про боротьбу з інфекційними та неінфекційними хворобами;
  • постанову «Деякі питання про створення госпітальних округів»;
  • розпорядження про розподіл 237 млн грн  на програму "Лікування громадян України за кордоном".  Ця сума дозволить оплатити лікування 133 людям, які зараз перебувають на обліку в Міністерстві охорони здоров'я України.
Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED