Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Керівники МОЗ України зустрінуться з представниками МОЗ Індії, для обговорення лікування пацієнтів в місцевих клініках

Керівники МОЗ України зустрінуться з представниками МОЗ Індії, для обговорення лікування пацієнтів в місцевих клініках26 листопада міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька повідомила про те, що відбулася зустріч керівників МОЗ України та Індії.  Мета зустрічі полягала в тому, щоб якомога швидше поліпшити критичну ситуацію з приводу лікування українців, які зараз чекають на операцію з трансплантації в медустановах Індії.

Нагадаємо, що з початку 2019 року, державним коштом в Індію для проведення трансплантації життєво необхідних органів було направлено 8 пацієнтів, 2 з них діти.

Через введення в дію квот міністерства охорони здоров'я Республіки Індія, трансплантація іноземним громадянам фактично заблокована.

Індійські лікарі проводять спостереження за вісімнадцятьма українцями, десять з яких перебувають в Україні.

Заради їх лікування методом трансплантації, міністерством охорони здоров'я України було виділено понад 2 млн. доларів протягом 2018 — 2019 років.  Вартість лікування одного пацієнта коливається від 90 до 150 тис. доларів.  Зараз Індія єдина країна, яка приймає пацієнтів на трансплантацію легень і серця з інших країн за вартістю, яку може сплатити держава.  У Німеччині та США, лікування перевищує цю вартість в 10 разів.

За словами керівника підрозділу Офісу реформ Міністерства охорони здоров'я України Дмитра Коваля, до кінця 2019 року Україна планує відправити на лікування за кордон ще 94 пацієнти, яким потрібна трансплантація кісткового мозку, нирок, серця і легенів.  Для цього з державного бюджету буде виділено ще 233млн грн.

Також, 15 листопада 2019 року Верховна Рада зареєструвала законопроект № 2457 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині", який повинен зрушити з місця проведення трансплантації в Україні і ввести, де це можливо, автоматизацію процесів.

Цей закон дає можливість зробити реальним введення національної системи трансплантології України і надати допомогу пацієнтам, які потребують трансплантації.

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED