Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Не_винна вагітність: гінекологи через мистецтво закликають вагітних жінок не вживати алкоголь

Не_винна вагітність: гінекологи через мистецтво закликають вагітних жінок не вживати алкогольСьогодні в Україні стартувала освітня кампанія «Не_винна вагітність», що об’єднала відомих українських лікарів-гінекологів об’єдналися на освітньому арт-перформансі, аби нагадати: будь-яка доза алкоголю, спожита вагітною жінкою, створює ризик для здоров’я дитини.

За даними ВООЗ, Україна має один із найвищих у світі рівнів поширення фетального алкогольного синдрому – 50 випадків на 10 000 людей. За даними дослідження 2012 року 25 – 35% жінок вживали алкоголь під час вагітності. Опитування ВООЗ у фокус-групах виявило, що багато жінок вважають «маленькі» дози алкогольних напоїв не шкідливими, особливо під час останнього триместру вагітності.

Дослідження у фокус-групах показало, що жінки не отримують однозначної інформації про шкоду вживання алкоголю під час вагітності. Лікарі-гінекологи представили різні системи організму дитини, на формування яких впливає алкоголь, вжитий матір’ю, а художниця Євгенія Гайдамака метафорично зобразила їх на медичних костюмах лікарів.

Наприклад, печінка плоду формується протягом усієї вагітності, і дитина в утробі ще не здатна вивести алкоголь зі свого організму.

Нервова система закладається у перші два місяці, але формується протягом усієї вагітності: алкоголь може зашкодити їй і призвести до проблем з навчанням, запам'ятовуванням та поведінкою дитини. Алкоголь у першому триместрі може вплинути на розвиток клітин серця, і протягом усієї вагітності підвищує ризик появи судинних мальформацій і дефектів міжпередсердної перегородки.

«Споживання алкоголю шкодить і самій вагітній жінці, але найгірше те, що майбутня дитина вимушено зазнає його впливу. Це може призвести до розвитку фетального алкогольного синдрому, тобто відхиленнях у психофізичному розвитку дитини. Наприклад, канадській економіці наслідки фетального алкогольного синдрому коштують близько 2 мільярдів доларів на рік. Для України таких підрахунків, на жаль, проведено не було. Для нас очевидна задача – підтримати заходи, спрямовані на зменшення споживання алкоголю», – коментує д-р Ярно Хабіхт, Глава Бюро  Всесвітньої організації охорони здоров`я в Україні.

«ЦГЗ реалізує Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань, який також передбачає заходи з обмеження вживання алкоголю в Україні загалом. Серед них – зменшення цінової доступності алкоголю, повна заборона реклами та іншого стимулювання продажу, інформаційні кампанії на центральному рівні та в регіонах. Шкода від вживання алкоголю може бути не помітною одразу, але проявитися через багато років. Тому ми закликаємо жінок повністю утриматися від вживання алкоголю протягом вагітності», – прокоментував д-р Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров`я МОЗ України.

Кампанія «Не_винна вагітність», крім освітнього проекту включає інформаційні матеріали про шкоду від вживання алкоголю. Ці матеріали будуть поширені у жіночих консультаціях в різних регіонах України.

Джерело: phc.org.ua

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED