Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Українські лікарі та ЦГЗ поділилися новими підходами боротьби з ВІЛ-інфекцією

Українські лікарі та ЦГЗ поділилися новими підходами боротьби з ВІЛ-інфекцією6-7 червня в Одесі відбулася зустріч членів мультидисциплінарних команд, які працюють у сфері лікування ВІЛ. Учасники обговорили питання медичної допомоги ВІЛ-позитивним пацієнтам, підходи та результати досягнення цілей охоплення антиретровірусною терапією людей, що живуть з ВІЛ.

У заході взяли участь головні лікарі обласних та міських центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, фахівці Центру громадського здоров’я, представники офісу Центру контролю за інфекційними захворюваннями в Україні (CDC) та партнери Центру - WHO в Україні та I-TECH.

Керівник відділу лікування та профілактики ВІЛ-інфекції Тетяна Краснопольська зазначила, що Центр нині працює над удосконаленням нормативно-правової бази. Зокрема мова йде про Накази МОЗ України від 10.07.2013 № 585 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань вдосконалення організації медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ», від 21.12.2010 № 1141 «Про затвердження Порядку проведення тестування на ВІЛ-інфекцію та забезпечення якості досліджень, форм первинної облікової документації щодо тестування на ВІЛ-інфекцію, інструкцій щодо їх заповнення», від 19.08.2005 № 415 «Про удосконалення добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію» та про Наказ від 11.05.2010 № 388 «Про удосконалення діагностики ВІЛ-інфекції».

Зміни до цих нормативних документів у сфері ВІЛ допоможуть максимально спростити ведення облікової документації та наблизять надання лікування ВІЛ-інфікованим на рівні сімейного лікаря.

Проектний менеджер Анна Москвичова висвітлила основні досягнення Проекту "Посилення спроможності лікування ВІЛ в Україні" та першочергові цілі, які стоять перед командою Проекту. Зокрема вона зазначила, що

Центр громадського здоров’я активно сприяє імплементації змін до законодавчих актів через підготовку фахівців, які працюють у сфері боротьби з ВІЛ-інфекцією.

Учасники зустрічі також змогли представити результати роботи своїх регіонів у боротьбі з епідемією ВІЛ та окреслити наявні бар'єри. В рамках зустрічі колеги з інших регіонів поділилися, як долали подібні перешкоди, розповіли про успіхи та механізми, які спрацьовують.  

Результатом дводенної роботи команд стало відокремлення конкретних цілей для збільшення покриття лікування антиретровірусною терапією ВІЛ-позитивних українців у 2019 році та сформовано ключові напрямки подальшої співпраці.   

Зустріч проходила в рамках Проекту «Посилення спроможності лікування ВІЛ/СНІД в Україні згідно з Надзвичайним планом Президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR)» (Сare&Treatment), що впроваджується Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Довідково


Мета програми PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД) полягає у наданні технічної допомоги та певного обсягу безпосередніх послуг, що мають забезпечити максимальні якість, охоплення та результативність національних заходів з відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД, передусім для ключових та найбільш уразливих груп населення. У співпраці з урядом і громадянським суспільством України, а також з іншими партнерами, зокрема Глобальним фондом для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією і Об’єднаною програмою ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС), PEPFAR підтримує заходи, спрямовані на зміцнення національного та регіонального потенціалу для протидії ВІЛ/СНІДу, вдосконалення нормативно-правової бази бюджетного та фінансового забезпечення цих заходів, реалізацію та оцінювання результативності програм профілактики, догляду та лікування на всіх рівнях, а також на формування прозорих процесів і систем постачання ліків та медичних товарів.

Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC) - федеральне агентство Міністерства охорони здоров'я США, що займається захистом американського суспільства від загроз в сфері охорони здоров’я. CDC є надійним партнером державного сектору в протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. Надзвичайний план президента США по боротьбі з ВІЛ (PEPFAR), що впроваджується за технічної координації та підтримки CDC є урядовою ініціативою Сполучених Штатів для вирішення глобальної епідемії ВІЛ/СНІДу та допомоги тим, хто страждає від цієї хвороби.

Джерело: phc.org.ua

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED