Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Відсутність закону про трансплантацію призводить до шокуючого числа втрат

Богомолець про відсутність закону про трансплантаціюКожної доби, поки депутати вагаються з прийняттям закону про трансплантацію, в Україні помирає 9 людей, так і не дочекавшись пересадки органів. Про це повідомила голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

За її словами, законопроект №2386а-1 про трансплантацію, який вона підготувала, — повністю готовий до другого читання з усіма правками та пропозиціями від фракцій та груп, але його досі не можуть підтримати більшість депутатів. Поки не набереться більшість — виносити його на голосування та провалювати не можна. В результаті з понад 5000 необхідних щороку операцій наші лікарі і надалі проводять лише близько 130.
 
“Більшість тих, хто не підтримує законопроект, аргументує це абсолютно надуманими політичними причинами. Мовляв, вони не будуть за нього голосувати, поки не буде проголосовано закон про Антикорупційний суд, не буде відновлена справедливість у державі, не піднімуть зарплати та пенсії. Але яке відношення мають політичні питання до порятунку життя людей? В ході передвиборчих  ігрищ політикани кожного дня, кожної хвилини торгують смертями наших співвітчизників”, — говорить Ольга Богомолець.
 
На її переконання, для порятунку життя людей потрібно якнайшвидше  прийняти необхідну правову базу та розпочати роботу, яка забезпечить безпеку трансплантацій  — створити єдиний реєстр пацієнтів, систему моніторингу потенційних донорів, підготувати трансплант-координаторів, забезпечити лікарні необхідним обладнанням та впровадити зрозумілу і прозору схему отримання згоди громадян на посмертне донорство.
 
Між тим Україна щороку витрачає мільйони доларів для проведення трансплантацій нашим громадянам за кордоном. Замість того, щоб розвивати вітчизняну медицину, ми інвестуємо наші гроші в розвиток інших країн.
 
Для прикладу, за кошти, які Україна перерахувала іноземним клініками на лікування наших громадян у 2013-2015 роках (2,431 мільйони доларів та 612,2 тисячі євро), було зроблено 6 трансплантацій кісткового мозку, 8 трансплантацій серця, 5 — печінки та 18 — нирки.
 
При налагодженій системі трансплантації в Україні за ці кошти можна було б провести 1122 пересадки серця, 116 — печінки та 5623 — нирки.
 
“Наразі я переконую своїх колег відкинути політичні амбіції та підтримати законопроект, який є професійним, виваженим, аполітичним і спрямованим виключно на збереження життя українців. Нас залишилося так мало, давайте дбати один про одного!” — закликає Ольга Богомолець.
 
Прес-служба народного депутата Ольги Богомолець
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED