Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Петро Порошенко підписав закони, що регулюють реформування медицини в Україні

Петро Порошенко підписав закони, що регулюють реформування медицини в Україні28 грудня 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав 2 закони, які стосуються сфери охорони здоров’я: “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” та “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”. Таким чином він зробив незворотним старт медичної реформи, що має розпочатися уже з 2018 року.

Крім того, 27 грудня 2017 року Кабінет Міністрів України ухвалив пакет підзаконних актів, які регулюють впровадження медичної реформи на місцях. У 2018 році зміни будуть торкатися первинної ланки надання медичної допомоги: сімейної медицини, терапії та педіатрії. Після підписання Президентом вказаних законів ці підзаконні акти набули чинності.

Отже, уже з 2018 року в нашій державі повинна почати функціонувати національна солідарна система медичного страхування. Пацієнти будуть визначатися зі своїм лікарем первинної ланки та підписувати з ним відповідну Декларацію. Лікарі будуть отримувати кошти за кожного пацієнта, максимум вони зможуть обслуговувати 2000 осіб. Медичні заклади почнуть проходити процедуру автономізації, відповідний закон уже давно прийнятий.

У МОЗ зазначають, що всі зміни будуть відбуватися поступово, інколи не дуже швидко, але системно. За них відповідатиме Уряд, МОЗ, місцева влада, медичні заклади, лікарі та пацієнти. Це складний процес, у якому залучено багато сторін, але він є абсолютно необхідним для впровадження змін на краще.

“Підписавши Закон “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”, я підтримую необхідність реформи сфери охорони здоров’я”, – написав у своєму TwitterПетро Порошенко. На його думку, не можна не реформувати медицину, враховуючи неприйнятний стан медичного обслуговування в Україні та відсутність мотивації медичних працівників до професійного виконання своїх обов’язків через вкрай низькі зарплати.

2018 рік повинен стати вирішальним у процесі реформування медицини в Україні. Він продемонструє, чи будуть відбуватися реальні зміни, чи вони залишаться лише на папері.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED