Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медична реформа в 2018 році: хронологія від МОЗ

Медична реформа в 2018 році: хронологія від МОЗ27 грудня 2017 році в будинку Уряду відбулася прес-конференція керівництва МОЗ, присвячена питанням впровадження медичної реформи в 2018 році. Отже, на які ж зміни в медицині українцям очікувати уже з наступного року?

Хронологія подій виглядатиме таким чином:
  • Січень 2018 року. З Нового року почнеться підготовчий період до впровадження медичної реформи, а саме автономізація медичних закладів, які надають первинну допомогу. Вони мають бути реорганізовані на комунальні некомерційні підприємства, що дасть їм змогу укладати в майбутньому договори з Національною службою здоров’я та отримувати кошти з бюджету за надані послуги.
  • Квітень 2018 року. Початок кампанії з вибору сімейного лікаря. Кожен громадянин України повинен буде обрати сімейного лікаря чи терапевта для себе та педіатра для своїх дітей й підписати з ними Декларацію. За кожного пацієнта лікар буде отримувати кошти від держави.
  • Червень 2018 року. Орієнтовний період початку роботи Національної служби здоров’я, яка буде укладати договори з медичними закладами на надання медичних послуг від імені держави.
  • Липень 2018 року. Початок функціонування нової моделі фінансування медичних закладів, які надають допомогу на первинній ланці. Поступове включення закладів у процес реформування.
  • Жовтень та грудень 2018 року. “Вікна можливостей” для медичних закладів для участі в реформуванні галузі. 
  • 2019 рік. Початок реформування спеціалізованої медичної допомоги.
  • 2020 рік. Початок реформування високоспеціалізованої медичної допомоги (мається на увазі стаціонарне перебування в лікарні).
Як бачимо, старт медичної реформи знову відкладається. Якщо раніше в МОЗ говорили, що уже до 1 січня 2018 року треба визначитися зі своїм сімейним лікарем, то тепер ця дата переноситься на квітень 2018 року. По суті, включення у медичну реформу розтягнеться в кращому випадку на рік, і це лише на первинній ланці. Лише вчора, 28 грудня, Президент України підписав закон, який запускає медичну реформу. Тож стверджувати, як все точно відбуватиметься у 2018 році, поки не можна. Все, що лишається робити, – спиратися на інформацію, надану МОЗ.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED