Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні стартує демонстраційний проект з лікування гепатиту С: інформація з перших вуст

В Україні стартує демонстраційний проект з лікування гепатиту С: інформація з перших вуст28 липня 2017 року, у Всесвітній день боротьби з гепатитом, було оголошено про запуск демонстраційного проекту з тестування та лікування гепатиту С в Україні. Головний організатор проекту – консорціум EQUIP, у керівника якого доктора Тембісілі Ксулу медичному порталу Здоров-Інфо вдалося взяти ексклюзивне інтерв’ю. Що ж очікувати українцям від проекту, які організації відповідальні за його проведення, в чому його суть? На всі ці питання ми отримали відповіді з перших вуст.

Доктор Ксулу, розкажіть, будь ласка, про програму EQUIP.

Консорціум EQUIP, який фінансується USAID (Агентство США з міжнародного розвитку), складається з 5-ти організацій, основна з яких – Right to Care, розташована в Південній Африці. EQUIP розробив інноваційні підходи до: реалізації програм догляду за пацієнтами, хворими на ВІЛ, туберкульоз та гепатит; лікування та профілактики цих хвороб у країнах з обмеженими ресурсами у партнерстві з місіями USAID, міністерствами охорони здоров’я та іншими місцевими організаціями. Ми прагнемо своєю діяльністю зробити можливим досягнення цілей UNAIDS 90-90-90: до 2020 року 90% людей, що живуть з ВІЛ, будуть знати про свій ВІЛ-статус, 90% людей з діагнозом ВІЛ отримуватимуть стабільну антиретровірусну терапію, 90% людей, що отримують цю терапію, переможуть даний вірус.

Чи є в Україні представництво EQUIP, куди б пацієнти могли звертатися за консультаціями? Якщо так, де можна знайти його контакти?

EQUIP є некомерційним проектом і не планує створювати приватну клініку, яка буде надавати послуги. Ми працюємо з існуючими в країні системами охорони здоров’я. В Україні EQUIP співпрацює з двома провідними неурядовими організаціями: Альянсом громадського здоров’я та Всеукраїнською мережею людей, які живуть з ВІЛ. Наш стратегічний партнер – Міністерство охорони здоров’я України та Центр громадського здоров’я при ньому. Будь-які консультації з лікування та діагностики можна отримати в державних медичних установах, які будуть проводити лікування.

На даному етапі через Альянс ми будемо працювати з клініками в Києві, Полтаві, Одесі, Кривому Розі та Херсоні. Ці клініки надають лікування людям з інфекціями ВІЛ і гепатиту С. У Кривому Розі Альянс співпрацює з міською інфекційною лікарнею, яка займається лікуванням інших інфекційних захворювань, не лише ВІЛ. Це означає, що EQUIP намагається розвивати і нарощувати потенціал державних медичних установ за рахунок навчання медичного персоналу терапії новими препаратами від гепатиту, розвивати їх навички в лікуванні пацієнтів з множинними інфекціями. Лабораторії цих медичних установ отримають досвід у роботі з новими методами тестування на гепатит С. Консультації за результатами тесту на гепатит та ВІЛ можуть надаватися місцевими соціальними організаціями у всіх вищезазначених містах.

Чи стартував проект в Україні? Які перші результати?

Проект почався з оцінки наявних ресурсів, можливостей лабораторій та взаємодії з партнерами-виконавцями. На даний момент ми працюємо над усуненням основних недоліків ресурсів, які необхідні для запуску послуг з тестування, діагностики та лікування. Перед початком тестування і лікування ми будемо навчати всі проектні групи з медичних установ і соціальних організацій. Лікування почнеться, як тільки в Україну будуть поставлені тести й лікарські засоби проти гепатиту С. Ми плануємо завершити ці логістичні операції у четвертому кварталі 2017 року.

Наразі ми співпрацюємо з Міністерством охорони здоров'я України, підписали Меморандум про співробітництво в рамках проекту. Нам вдалось домовитися про кращу ціну на ліки проти гепатиту С в рамках проекту. Тести на виявлення гепатиту, які ми збираємося впровадити в Україні, точні й дозволяють виявити вірус на найбільш ранніх стадіях. Для українських лікарів важливо мати доступ до новітнього лабораторного обладнання, тому що це допоможе їм приймати правильні рішення у питаннях лікування пацієнтів з гепатитом С.

Яким чином розраховується економічна ефективність програми EQUIP? Які показники враховуються?

Економічний аналіз витрат буде проведено, коли перші 800 учасників програми досягнуть результату. Результатом ми вважаємо стійке придушення вірусу протягом 24 тижнів (SVR-12).

Будуть оцінені середні витрати на кожного вилікуваного пацієнта, що досягає SVR-12, а також середні витрати на інші результати, наприклад, на кожного пацієнта, що пройшов аналіз, який залишився під опікою інших організацій, на людей, що імітували статус ВІЛ. Ми також оцінимо середню вартість досягнення позитивного результату (SVR-12). Цей показник буде складатися із загальної вартості нашої програми і кількості пацієнтів, які досягли результату.

Дана оцінка відобразить витрати, пацієнтів, що не досягли успішного результату, і, таким чином, зв’яже правильне використання ресурсів з результатами лікування.
На додаток до витрат для постачальника послуг ми збираємо інформацію про витрати пацієнтів, які потребують лікування та тестування, з використанням даних, отриманих з базового опитувальника. Потім буде розрахована середня вартість лікування пацієнта, а витрати пацієнта будуть включені в якості змінної при аналізі результатів.

У яких країнах Східної Європи вже працює чи буде працювати програма EQUIP?

У Східній Європі ми поки співпрацюємо лише з Україною.

Чому саме Україну обрали для впровадження демонстраційного проекту боротьби з гепатитом С?

Східна Європа має високий показник захворюваності на гепатит С серед населення. В Україні, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), понад 5% населення інфіковані гепатитом С, що становить більше двох мільйонів осіб. У деяких групах показник інфікування є набагато вищим, повідомлялося про те, що серед людей, які вживають ін’єкційні наркотики, цей показник становить 55,8%, серед працівників секс-індустрії – 15% ,серед представників сексуальних меншин – 4% (дані Альянсу громадського здоров’я за 2015 рік). За даними Центру громадського здоров’я, в 2016 році 28,8% населення України мали позитивний результат тестування на гепатит С і 11,1% – на гепатит В. Діагностика Гепатиту С і B в Україні залишається важкодоступною через обмеженість державного фінансування та високовартісну діагностику у приватних лабораторіях.

EQUIP має широкі можливості для реалізації кількох важливих ініціатив Міністерства охорони здоров'я України, розроблених з метою подолання гепатиту С.

На прес-конференції, присвяченій запуску демонстраційного проекту боротьби з гепатитом С в Україні, керівник Центру громадського здоров’я МОЗ Наталія Нізова повідомила, що в ньому візьме участь близько 2000 хворих. У ваших тезах до виступу говориться про 4000 пацієнтів. Можете прокоментувати це та зазначити, скільки ж саме хворих на гепатит С зможуть пройти тестування та лікування в рамках проекту?

Пані Нізова мала на увазі 2000 пацієнтів, які будуть перевірені на гепатит С в рамках першого етапу проекту. Тих, у кого результат буде позитивним, візьмемо на лікування. Проект буде реалізовано в 2 етапи:
  • 1 етап забезпечить лікування 800 пацієнтів з діагнозом гепатит С;
  • 2 етап забезпечить лікуванням 3200 пацієнтів.
Таким чином, в рамках проекту 4000 хворих на гепатит С отримають лікування, тестування ж пройде більша кількість осіб.

Проект буде розповсюджуватися лише на боротьбу з гепатитом С, чи й на лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу?

Для вирішення проблем гепатиту С та ВІЛ в Україні буде проводитися демонстраційний проект з метою впровадження та оцінки спрощеної моделі тестування, лікування і догляду за пацієнтами, хворими на гепатит С, інтегрованої з тестуванням і лікуванням ВІЛ. Це означає, що ми робимо внесок у поліпшення результатів програми лікування, відкриваючи доступ до тестування й лікування гепатиту С. Що стосується туберкульозу, у нас буде перевірка на туберкульоз і переведення пацієнтів з туберкульозом до спеціалізованих програм.

Інтерв’ю брала Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED