Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Активуй здоров’я: актуальна інформація про медичну реформу

Активуй здоров’я: актуальна інформація про медичну реформуМіністерство охорони здоров’я України у вересневому випуску своєї газети окреслило основні принципові положення майбутньої медичної реформи. Свої коментарі надали особисто Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Отже, у МОЗ стверджують, що медична реформа розпочнеться вже з січня 2018 року, її основні кроки розраховані до 2020 року. Щоправда, для її початку потрібне позитивне голосування за ключові законопроекти Верховної Ради України, яке відбудеться восени поточного року.

Що ж має змінитися з 1 січня 2018 року? Зміни можна розділити на два блоки:

Для пацієнтів:
  • з 1 січня пацієнти матимуть змогу обирати свого сімейного лікаря незалежно від місця реєстрації чи проживання;
  • первинна допомога буде безкоштовною (маються на увазі консультації педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів);
  • базові клінічні аналізи можна буде здати на місці в амбулаторії, вони будуть безкоштовними;
  • зі скаргами на роботу лікарів, вимагання хабару тощо можна буде звернутися до новоствореного органу – Національної служби здоров’я;
  • розшириться список ліків, які можна буде придбати безкоштовно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки».
Для лікарів:
  • до 2019 року триватиме перехід на нову систему фінансування: кількість пацієнтів, які укладатимуть договори з конкретним лікарем, буде зростати;
  • лікар первинної ланки матиме окремий бюджет для проведення клінічних аналізів пацієнтів;
  • за кожного прийнятого пацієнта лікар отримуватиме кошти відповідно до встановленого тарифу, тариф на літніх людей та дітей буде найвищим;
  • будуть спрощені ліцензійні умови для діяльності лікарів-ФОПів, бюджет на обслуговування пацієнтів буде надходити безпосередньо на їх рахунки;
  • лікар зможе працювати як найманий працівник, тоді про свою зарплату він повинен домовлятися з керівництвом;
  • при наявності у лікаря практики з 2 тисячами пацієнтів він зможе отримувати до 18 тисяч гривень місячного доходу, медична сестра – до 12 тисяч гривень.
«Реформа медицини –Активуй здоров’я: актуальна інформація про медичну реформу це єдина реформа, яка справді торкнеться всіх, – зазначає Уляна Супрун. – Ми робимо три головні зміни: починаємо платити за лікування, а не за перебування пацієнта в лікарні; фіксуємо обсяг медичних послуг, які фінансово покриває держава; переходимо на міжнародні протоколи лікування та діагностики».

Активуй здоров’я: актуальна інформація про медичну реформуПрем’єр-міністр Володимир Гройсман додає: «Ми поставили перед собою амбітну і важливу задачу – змінити систему охорони здоров’я. Це чутлива система, яка стосується кожної людини. Я не буду миритися з тим, що сьогодні тривалість життя українців на 7 років менша, ніж у мешканців ЄС. Ми повинні інвестувати у якісні медичні послуги і достойну оплату лікарів».

«Наша мета – дати пацієнту реальний захист, а лікарю повернути гідність та можливість служити людині, не думаючи про гроші. Так працює система у всіх розвинених країнах, і так само це має працювати в Україні», – резюмувала пані Супрун.

Тож країна з нетерпінням очікує початку роботи нового скликання Верховної Ради та голосування за необхідні законопроекти. Вже скоро стане ясно, чи будуть з 2018 року починатися реальні зміни в медицині, чи всі ідеї залишаться лише на папері.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED