Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У Сумах правець забрав життя п’ятирічної дитини

У Сумах правець забрав життя п’ятирічної дитиниУ Сумах в реанімації обласної лікарні померла п’ятирічна дівчинка, про це ЗМІ було повідомлено 24 серпня 2017 року. Причина смерті – важка інфекційна хвороба правець, від якої врятувати дитину не вдалося.

Дитина проживала у Сумській області та підхопила смертельну інфекцію, граючись надворі й поранивши ногу об дерево. Спочатку батьки самостійно обробили рану, проте потім, через різке погіршення стану дитини, звернулися до Лебединської центральної районної лікарні, звідки дитину у вкрай важкому стані перевезли до обласного центру – Сум. Через декілька днів після інфікування, 17 серпня, хворій було введено протиправцеву сироватку, але врятувати її життя не вдалося. Дитина була невакцинована від правця, у неї взагалі не було жодного щеплення від моменту народження.

Померла дитина У Сумах правець забрав життя п’ятирічної дитинивиховувалася у багатодітній сім’ї, крім неї у батьків ще шестеро дітей. Всі вони нещеплені через небажання батьків. За Національним календарем щеплень імунізацію від правцю слід проходити тричі впродовж першого року життя дитини, потім у 18 місяців, 6 років, 16 років та кожні десять років впродовж усього життя. Наразі МОЗ стверджує, що всі необхідні вакцини у медичних закладах країни є, головна причина величезної кількості нещеплених дітей – відсутність дозволу батьків на дані маніпуляції.

Правець – це гостра інфекційна хвороба, за якої ураження зазнає нервова система людини. Смертність від правця складає 50%, попередити його можна лише вакцинацією. Хворий помирає у страшних муках, його мучать судоми, спазми кінцівок, дихальних м’язів, надзвичайно сильний біль.

У Сумах правець забрав життя п’ятирічної дитиниДля нейтралізації токсину, що викликає правець, вводять протиправцеву сироватку та імуноглобулін, рану обробляють певним чином. Проте навіть за умови своєчасного введення протиправцевої сироватки ніхто не дає гарантії щодо позитивного закінчення хвороби.

В Україні є дуже суттєвий дефіцит протиправцевої сироватки, тому її своєчасне введення у разі зараження є малоймовірним. Тож невакциновані діти мають високі шанси отримати смертельно небезпечну хворобу, просто поранившись під час гри. Будьте відповідальними батьками, попіклуйтеся про безпеку своїх дітей заздалегідь. Сподіваємося, що подібні страшні випадки відкриють очі багатьом батькам та змусять їх відвести дитину на щеплення від правцю та інших інфекційних хвороб.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED