Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні від кору померла чотирирічна дитина

В Україні від кору померла чотирирічна дитинаВ Одесі від ускладнень кору померла чотирирічна дитина. Це перший летальний випадок, спричинений даною хворобою, за період цьогорічного загострення епідеміологічної ситуації. Про це на своїй сторінці у Facebookповідомила заступник міністра охорони здоров’я України Оксана Сивак.

Пані Сивак написала наступне: “В Одесі захворіла на кір і померла від ускладнень (важкої пневмонії ) маленька чотирирічна дитина. Медики до останнього билися за життя, проте врятувати не вдалося”. Слід зазначити, що дитина, яка не змогла подолати наслідки хвороби, не мала щеплення від неї, яке робиться за календарем двічі: в 12 місяців та у 6 років. На сьогодні в Україні є приблизно 900 тисяч доз комбінованої вакцини від кору, паротиту та краснухи (КПК). Її закуповує для нашої держави ЮНІСЕФ, вона є доступною та безкоштовною у дитячих поліклініках, саме так стверджувала Оксана Сивак на спеціальній прес-конференції 15 червня 2017 року, присвяченій епідеміологічній ситуації з кором в Україні.

Нагадаємо, кір – це інфекційна хвороба, на яку страждають в основному діти. Небезпечними для життя є ускладнення, які вона може провокувати, наприклад, та ж пневмонія, від якої померла дитина в Одесі. Попередити хворобу можна лише шляхом вакцинації. Попередні роки Україна відчувала катастрофічний брак вакцин, проте з 2016 року ситуація поступово налагодилася, і зараз, за твердженням МОЗ, щепити своїх дітей можна. Головна проблема на сьогодні – небажання батьків робити дітям щеплення через певні побоювання і міфи щодо вакцинації. У 2016 році лише 46% дітей в Україні були щеплені від кору, до кінця 2017 року планується довести даний показник до рівня 90%. Проте чи реально це з такими сильними антивакцинаторськими настроями в країні? В нашій державі ситуація з імунізацією населення є найгіршою серед країн Європейсько-Азійського регіону ВООЗ.

На середину червня в Україні вже зафіксували більше 700 випадків захворювання на кір, переважно недужають діти. Найгірша епідеміологічна ситуація в Одеській та Івано-Франківській областях, загалом випадки кору зафіксовано у 15 регіонах країни.

“Чому ми захищаємо своє майно, шукаємо антивіруси, щоб не втратити інформацію, але нехтуємо можливістю захистити своїх дітей?”, – ставить на своїй сторінці у соціальній мережі логічне запитання Оксана Сивак. Мабуть, слід задуматися, наскільки відповідально ми ставимося до здоров’я своїх дітей.

Читайте також: Кір: чому такою небезпечною може бути дитяча хвороба?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED