Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Спека негативно впливає на поведінку та здоров’я людей: висновки лікарів

Спека негативно впливає на поведінку та здоров’я людей: висновки лікарівСпека негативно впливає не лише на здоров’я, але й на настрій та поведінку людей. Про це заявили американські вчені з Північно-Західного та Ліхайського університетів, які поділилися результатами своїх досліджень на дану тему.

Отже, при високій температурі повітря працівники частково втрачають свою працездатність: на 50% рідше допомагають клієнтам та колегам, перестають активно слухати, пропонувати нові послуги тощо. Під час одного з етапів експерименту половина учасників сиділа в задушливій кімнаті, а інша половина – в прохолодній. Задуха в 6 разів знижувала якість та кількість відповідей під час запропонованого тестування.

Ще один момент – у спеку люди стають більш агресивними, рівень злочинності досягає свого піку.

Спека також негативно впливає на здоров’я людини. Лікарі називають наступні найбільш поширені проблеми, пов’язані із занадто високою температурою повітря:
  1. Стрибки артеріального тиску. Люди, які страждають на високий або, навпаки, низький тиск гостро відчувають на собі наслідки спеки. Через зневоднення організму кров стає більш густою, що може провокувати стрибки тиску.
  2. Підвищене навантаження на серце. Серцю важко працювати у таких несприятливих умовах, тож треба йому допомагати: пити багато правильної рідини, яка запобігає зневодненню (столову мінеральну воду, зелений чай тощо).
  3. Набряки на кінцівках. У багатьох спека викликає набряклість рук та ніг, особливо в кінці дня. Боротися з цією проблемою допоможе зелений чай, спеціальні гелі та креми, які підтримують роботу судин.
  4. Запаморочення голови, нудота. У такому разі варто знайти прохолодне приміщення, заспокоїтися, обмежити своє перебування на сонці.
  5. Тепловий та сонячний удари. Вплив прямих сонячних променів на людину під час спеки може завдати шкоди самопочуттю людини, аж до теплового та сонячного удару. Тож не варто виходити з дому влітку без головного убору.
Найбільш комфортною для людини температурою повітря вважається 20-24 °С, проте влітку вона може бути значно вищою. Тож слід дотримуватися певних правил задля збереження свого здоров’я: намагатися не перегріватися, не перебувати на вулиці у період з 11:00, до 17:00, коли сонце є найбільш активним. Важливо не допустити зневоднення організму. Корисно гуляти перед сном, коли повітря стає свіжим, або ж рано вранці.

Різні люди по-різному переносять спеку. Проте очевидним є той факт, що вона шкідлива для здоров’я та загального самопочуття, і її наслідків бажано уникати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED