Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кожен третій європейський підліток страждає на ожиріння

Кожен третій європейський підліток страждає на ожирінняЗа даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) кожен третій підліток в Європі страждає на ожиріння або має зайву вагу. Така невтішна статистика була надана учасникам Європейського Конгресу з питань ожиріння, який проходив у Португалії 17 травня 2017 року. Під час роботи заходу представники Європейського регіону ВООЗ оприлюднили детальний звіт про підліткове ожиріння в Європі у 2002-2014 рр.

Звіт розроблявся на основі міжнародного дослідження ВООЗ, націленого на вивчення здоров’я та поведінки молоді шкільного віку. Детальному вивченню підлягало соціальне, фінансове благополуччя дітей, рівень їхньої освіти, ставлення до здорового способу життя тощо.

Проблема дитячого ожиріння піднімалася ВООЗ вже багато разів, проте, незважаючи на активну боротьбу з ним, кожний третій підліток у європейських країнах нині має зайву вагу. Найгірше ситуація складається у середземноморських країнах та південно-європейському регіоні. Також дане негативне явище набирає обертів у країнах Східної Європи, що змушує занепокоїтися, адже традиційно проблема ожиріння там не була гострою. Але зараз ситуація змінюється на гірше.

Під час роботи Конгресу було висловлено думку, що докорінно змінити ситуацію із дитячим ожирінням можна лише за допомогою запровадження нормативно-правового регулювання у цьому питанні. Це повинно стати проблемою державного рівня.

Підліткове та дитяче ожиріння – гостра проблема людства ХХІ століття. Це страшно, адже саме ожиріння призводить до таких хвороб, як діабет другого типу, астма, проблеми з опорно-руховим апаратом, серцево-судинних захворювань тощо. Також не слід забувати про можливі психологічні проблеми в житті підлітка, якого дражнять однолітки через зайву вагу.

Експерти ВООЗ з ожиріння прогнозують, що приблизно 80% підлітків, які мають ожиріння, будуть мати зайву вагу і супутні проблеми у дорослому житті. Дослідження показало, що до зайвої ваги схильні частіше хлопчики, діти раннього підліткового віку та представники бідних, малоосвічених родин.

Найкраща профілактика дитячого ожиріння – забезпечення нормального режиму дня та харчування, а також помірна фізична активність. Сучасні підлітки надто багато часу проводять вдома перед екранами своїх гаджетів, і цю ситуацію слід докорінно змінювати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED