Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Паління призводить до тромбозу – висновки лікарів

Паління призводить до тромбозу – висновки лікарівПро шкідливий вплив паління на здоров’я людей вже давно відомо, проте і досі воно забирає близько 1,6 млн життів на рік у світі. Про це стверджує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Нещодавно американські вчені встановили взаємозв’язок між палінням та розвитком такого небезпечного явища, як тромбоз.

Тромбоз – це формування всередині кровоносних судин згустків крові, яке відбувається за життя людини. Ці згустки заважають вільному потоку крові кровоносною системою, що призводить до важких та іноді фатальних наслідків. Коли тромб перекриває більше 75% площі поперечного перерізу просвіту артерії, приплив крові та кисню до тканини суттєво знижується, що призводить до гіпоксії та накопичення продуктів метаболізму, в тому числі і токсинів. Якщо артерія перекривається більше як на 90%, через брак кисню клітина повністю відмирає. Тромби є причиною раптових смертей та важких серцево-судинних хвороб.

Вчені із США провели дослідження, результати якого показали, що паління послаблює ген, який відповідає за захист судин. Це, в свою чергу, підвищує ризик утворення тромбів. Про це було повідомлено у статті в журналі Circulation. Лікарі стверджують, що тромби роблять судини менш еластичними, що веде до серцево-судинних захворювань. Перш ніж зробити такі висновки, вчені вивчили генетичний матеріал близько 140 тис. осіб.

ВООЗ повідомляє, що тютюнопаління є причиною виникнення та розвитку цілого ряду важких хронічних хвороб, включно із раком, хворобами легенів, серця, судин.
Минулого року британські вчені із Інституту Сенгера та американські із Лос-Аламоської національної лабораторії оголосили результати своїх досліджень, за якими паління однієї пачки цигарок на день призводить до 150 мутацій в кожній клітині легенів щорічно. Крім того, вона є причиною 97 мутацій у клітинах гортані, 23 мутацій у ротовій порожнині, 18 мутацій у сечовому міхурі та 6 мутацій у печінці.

Палити чи ні, вирішувати людині особисто, проте вона повинна знати про всі пов’язані з цим ризики та усвідомлювати їхні наслідки для свого здоров’я та життя. Тромбоз – це небезпечно, і якщо відмова від шкідливої звички зможе знизити ризик його розвитку, напевно, це варто зробити.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED