Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Міжнародні закупівлі ліків доводять свою ефективність

Міжнародні закупівлі ліків доводять свою ефективністьНа сьогоднішній день всі ліки з Національного переліку лікарських засобів Україна закуповує за посередництва міжнародних організацій, що робить цей процес більш ефективним, економічно доцільним та вільним від старих корупційних схем. І хоча з цього приводу було багато скандалів та суперечливих точок зору, практика подібних закупівель доводить свою ефективність. Так, у 2016 році Програма розвитку ООН (ПРОООН) закупила препарат, необхідний для хворих на лейкоз, майже втричі дешевше, ніж це робилося МОЗ через тендери усього 2 роки тому. Про це повідомила компанія соціальних комунікацій PR-House, опираючись на реальні цифри та дані благодійних фондів та пацієнтських організацій.

Мова йде про препарат Тасигна (Нілотиніб, 200 мг, капсули), який у 2014 році закуповувався по $53,27за таблетку, а в 2016 році, за посередництва ПРООН, – по $20,57за таблетку. При цьому закуплено було той самий лікарський засіб, однаковими були і виробник, і дозування. Економія склала близько 60%, зекономлені кошти перенаправлені на інші важливі препарати.

Саме завдяки міжнародним організаціям вдається суттєво економити державні кошти, спрямовані на закупівлю ліків, необхідних для тяжко та хронічно хворих пацієнтів. Зрушення дуже суттєві, проте ще недостатні. Навіть у такому обсязі препарату вистачить на 4 місяці для забезпечення всіх хворих раком крові, а не на рік. Тож плідна співпраця з міжнародними організаціями та виробниками повинна продовжуватися та набирати обертів.

Препарат Тасигна вже поставлений для зберігання на складські приміщення ДП «Укрмедпостач», яке з 6 березня 2017 року підпорядковано МОЗ. Від перерахунку грошей ПРООН до поставки препарату в Україну пройшло менше 3 місяців.

Досвід нашої держави з організації закупівель ліків через партнерські незалежні організації у цьому році збирається перейняти й Молдова. У цій країні 2017 року ПРООН запустить 2 пілотні проекти.

Роботи у сфері забезпечення державою ліками тяжко та хронічно хворих пацієнтів ще дуже багато. Проте зрушення вже однозначно є, і такі точкові приклади їх наглядно ілюструють. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED