Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

За допомогою смартфону можна буде перевіряти чутливість до антибіотиків

За допомогою смартфону можна буде перевіряти чутливість до антибіотиків Американські вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі створили пристрій, який допоможе визначати чутливість бактерії до конкретного антибіотику не лише в лабораторних умовах. Цей пристрій приєднується до смартфону та визначає, чи є у бактерій, що містяться в організмі пацієнта, стійкість до певних ліків, чи ні. Вчені відзначають, що дане визначення відбувається з високою точністю та малою похибкою.

Бактерії, які мають стійкість до багатьох антибіотиків, надзвичайно небезпечні для здоров’я та життя людини. Вони є збудниками діареї, пневмонії, сепсису, до того ж, надзвичайно швидко поширюються. Тому боротьба з таким видом бактерій є вкрай важливою, а призначення неправильного препарату іноді може коштувати життя. Проте не у всіх місцях нашої планети, де живуть люди, є достатня технічна оснащеність для проведення бакпосівів.

Винайдений пристрій підключається до смартфону через USB. Робоча панель пристрою містить 96 лунок, які призначенні для проб на тестування. Далі в ці проби додаються антибактеріальні засоби у різних дозуваннях, після чого все підсвічується світлодіодами. Функція смартфону наступна – він «помічає» різницю у передачі світла та передає інформацію про це на комп’ютер. Дані на ПК обробляються впродовж хвилини, після чого результати аналізу відправляються назад на смартфон. Відправною точкою є проба, де найменша кількість ліків припинила процес розмноження бактерій. Дослідження продемонстрували, що отримані дані відповідають лабораторним на 98 %.

Подібні наукові проекти є проривом у діагностиці, адже доступ до аналізів у якісних лабораторіях має не така вже й велика кількість людей. А як же бути пацієнтам із сільської місцевості, з невеличких містечок, де про повноцінну лабораторію годі й мріяти. Подібні портативні пристрої допоможуть підвищити якість лікування, яке завжди починається з постановки правильного діагнозу.

Антибіотики – це надзвичайно важливі препарати, які допомагають боротися з важкими хворобами, які раніше були невиліковними. Проте не варто ними зловживати та призначати без нагальної потреби. Подібні системи тестування дозволять підвищити ефективність використання антибактеріальних засобів в усьому світі.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED