Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Для українців хочуть закупити неефективні та вдвічі дорожчі ліки від гепатиту

Для українців хочуть закупити неефективні та вдвічі дорожчі ліки від гепатитуАкадемія медичних наук, а саме Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В. Громашевського, збирається закупити менш ефективні ліки для лікування гепатиту С.

Відповідне оголошення та  тендерна документація міститься на веб-порталі з питань державних закупівель. Очікувана вартість закупівлі становить 39,3 млн. грн.

Щоб наочно проілюструвати проблему, яка відбувається в Академії медичних наук, активісти розмістили величезні фотопортрети академіків-«корупціонерів» на сходах «Українського дому». Вони назвали це «Алеєю корупції академіків» та дали академікам науковий ступінь «Магістра корупції».

Справа в тому,  що у  переліку препаратів, що будуть закуповуватися для лікування гепатиту, наявні лише пегельовані інтерферони, ефективність лікування яких складає 46,5 %, а для людей, які живуть з ВІЛ, взагалі 29%. Ці препарати є застарілими і вже майже не використовуються в світі для лікування гепатиту С, або використовуються виключно в комбінації з інноваційними.

В той самий час українськими лікарями, тим же ін. Громашевського, вже використовуються препарати з діючою речовиною «Софосбувір», ефективність лікування яких складає 90,3%. Академія вже мала позитивний досвід використання цих нових препаратів, але цього року медичні чиновники не включили їх у свій перелік.  

 «Через лобізм фармацевтичної мафії людей збираються лікувати препаратами, які дають менше 50% гарантії одужання та викликають важкі побічні ефекти, - стверджує Віталій Ткачук, представник ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». – І це в той час, коли якісні препарати коштують вдвічі дешевше і ними можна було б вилікувати в 2 рази більше людей».Орієнтовна вартість 1 курсу лікування інтерферонами складає близько 148 тис. грн. В той час, як препаратами з діючою речовиною «Софосбувір» - близько 70 тис. грн.

«Я особисто приймала препарат «Совальді» з діючою речовиною «Софосбувір», який мені видавали в ін. Громашевського,  - розповідає Ковнір Наталя, пацієнтка, яка вилікувала гепатит С. – Коли в Україні його почали використовувати – це без перебільшення стало порятунком для таких як я ВІЛ-позитивних пацієнтів. Оскільки раніше ми лікувалися роками дуже важкими препаратами, і лише 1 з 3 виліковувався. А тепер пройшовши 2-місячний курс – я нарешті одужала».

На сьогодні, «Софосбувір» зареєстрований в Україні двома виробниками під торговими назвами «Совальді» та «Гратеціано». Препарат  включений до «Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги дорослим та дітям з вірусним гепатитом» . Також препарат є в  «Перелікулікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва», які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, затвердженого змінами до Постанови КМУ від 5 вересня 1996 р. № 1071.  Дані препарати включено до закупівель МОЗ України в рамках централізованої програми для лікування гепатиту С в 2016 році.

Слід відзначити, що на минулорічних закупівлях препаратів від гепатиту 96% тендерів виграли 2 компанії, афілійовані з Петром Багрієм – «Фармадіс» та «Люмєр- фарма». Всі  вони є постачальниками пегельованих інтерферонів.

Громадські активісти звернулися з відкритим листом до керівництва Академії наук України та ін. Громашевського із закликом переоголосити тендер та включити до складу препаратів, що закуповуються, препарати з діючою речовиною «Софосбувір».

Читайте також: Жизнь больных украинцев в руках Всемирного банка

Автор: Ирина Жихарева
© Медицинский портал Здоров-Инфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED