Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Презентація нової системи управління охороною здоров’я України

нова система управління охороною здоров’яУ відео-конференції взяли участь начальник Управління реформ медичної допомоги Костянтин НАДУТИЙ, представники Стратегічної дорадчої групи з питань реформування системи охорони здоров’я України Володимир КУРПІТА  і Ольга СТЕФАНИШИН, менеджер групи «Реформа системи охорони здоров’я» Олександр ЯБЧАНКА та інші.

Міністр охорони здоров’я України розповів, що побудова нової системи охорони здоров’я і демонополізація управління галуззю є одним з пріоритетів діяльності Уряду і Президента. На думку Олега МУСІЯ, в Україні доцільно запровадитигромадсько-адміністративну модель управління:

  • МОЗ і підрозділи адміністрацій управлятимуть системою спільно з самоврядними професійними організаціями і саморегулівними ринковими організаціями;
  • громадськість (пацієнтські організації) буде долучена до процесу через консультативно-дорадчі органи (наглядові, опікунські, громадські ради).

«У цивілізованих європейських країнах, крім держави, до управління галуззю залучені професійні самоврядні організації лікарів, медсестер, провізорів. У більшості країн це закріплено на законодавчому рівні. В Україні з 2006 року вже тричі вносився на розгляд парламенту законопроект про лікарське самоврядування, однак так і не був ухвалений. На спільній нараді представників міністерств і відомств під головуванням Прем’єр-міністра України найбільше схвалення отримала пропозиція роздержавлення системи управління охороною здоров’я. А саме — ідея запровадження професійного самоврядування. Прем’єр дав зелене світло для підготовки таких змін. МОЗ України спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я напрацювало проект закону про лікарське самоврядування, взявши за основу приклад Польщі, Болгарії, Німеччини, Австрії», — розповів Міністр.

Володимир КУРПІТА в свою чергу зазначив: «Якщо ми говоримо про управління як процес, то нам необхідна ключова реформа, ми маємо відійти від наказової частини в системі охорони здоров’я до створення процедур і правил». Також він наголосив на збалансованій передачі управлінських рішень: «Керівництво має бути розділене: вирішення питань, які стосуються фінансових механізмів, прийняття стратегічних рішень має відбуватися в Уряді і в органах місцевої влади, а вирішення питань операційної діяльності має бути передане організаціям чи лікарням».

Під час зустрічі учасники обговорили необхідність послідовної підготовки до запровадження лікарського самоврядування та подальшого його розвитку в Україні. Микола ТИЩУК зосередив увагу на організаційній спроможності лікарської спільноти: чи готова вона взяти на себе повноваження. «Саме на це зараз націлені зусилля Всеукраїнського лікарського товариства», — зауважив він.

Представники МОЗ та Стратегічної дорадчої групи висловили готовність розглянути та врахувати всі конструктивні пропозиції, які надійдуть з областей під час розробки та підготовки документів.

7 серпня 2014 року у Міністерстві охорони здоров’я України відбулась презентація проекту Концепції побудови нової національної системи охорони здоров’я (далі — Концепція).

Дізнайтесь, які зміни у вітчизняній галузі охорони здоров’я передбачає нова Концепція.

Ознайомитись з презентацією

Джерело: МОЗ України

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED