Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Олег Мусій пропонує по-новому побудувати систему управління охороною здоров’я України

Олег Мусій4 вересня в Комунікативному центрі Уряду за участі Міністра охорони здоров’я України Олега Мусія відбулася експертна зустріч на тему «Удосконалення механізмів управління в галузі охорони здоров’я».

Захід, у якому взяли участь представники органів влади, медики, науковці, громадськість, журналісти Харківської, Одеської, Львівської і Дніпропетровської областей, проходив у форматі відео-конференції. У студії Кабміну на зв’язку з ними, окрім Міністра, були начальник Управління реформ медичної допомоги Костянтин Надутий, голова правління Всеукраїнського лікарського товариства Микола Тищук, представники Стратегічної дорадчої групи з питань реформування системи охорони здоров’я України Володимир Курпіта, Ольга Стефанишин, головний експерт групи «Реформа системи охорони здоров’я» при ініціативі «Реанімаційний пакет реформ» Зоряна Черненко, менеджер групи «Реформа системи охорони здоров’я Олександр Ябчанка.

Міністр охорони здоров’я зазначив, що побудова нової системи охорони здоров’я в цілому і демонополізація управління галуззю, зокрема, є одним з пріоритетів діяльності Уряду і Президента. «У цивілізованих європейських країнах, крім держави, до управління галуззю залучені професійні самоврядні організації лікарів, медсестер, провізорів. У більшості країн це закріплено на законодавчому рівні. В Україні з 2006 року вже тричі вносився на розгляд парламенту законопроект про лікарське самоврядування, однак так і не був ухвалений. На спільній нараді представників міністерств і відомств під головуванням Прем’єр-міністра України найбільше схвалення отримала пропозиція роздержавлення системи управління охороною здоров’я. А саме – ідея запровадження професійного самоврядування. Прем’єр дав зелене світло для підготовки таких змін. МОЗ України спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я напрацювало проект закону про лікарське самоврядування, взявши за основу приклад Польщі, Болгарії, Німеччини, Австрії», - розповів Міністр.

На думку Олега Мусія, в Україні доцільно запровадити громадсько-адміністративну модель управління, за якої МОЗ і підрозділи адміністрацій на місцях управлятимуть системою спільно з самоврядними професійними організаціями і саморегулівними ринковими організаціями (асоціаціями лікарень, фармвиробників, приватних підприємців) а громадськість, зокрема пацієнтські організації, буде долучена до процесу через консультативно-дорадчі органи (наглядові, опікунські, громадські ради).

Володимир Курпіта в свою чергу зазначив: «Якщо ми говоримо про управління як процес, то нам необхідна ключова реформа, ми маємо відійти від наказової частини в системі охорони здоров’я до створення процедур і правил». На його думку, у питанні передачі управлінських повноважень має бути баланс: «Керівництво має бути розділене: вирішення питань, які стосуються фінансових механізмів, прийняття стратегічних рішень має відбуватися в Уряді і в органах місцевої влади, а вирішення питань операційної діяльності має бути передане організаціям чи лікарням». Володимир Курпіта наголосив, що управління і керівництво має бути спрямоване на забезпечення фінансової захищеності пацієнта, який отримує медичну допомогу та гарантування рівної доступності цієї допомоги для всіх.

Микола Тищук підкреслив важливість послідовних дій з підготовки запровадження лікарського самоврядування і його розвитку. Він зауважив, що ухвалення згаданого законопроекту важливе, однак потрібна організаційна спроможність лікарської спільноти перебрати на себе частину повноважень. «Саме на це зараз націлені зусилля Всеукраїнського лікарського товариства», - сказав він.

Представники регіонів взяли активну участь у дискусії, обмінялися думками та пропозиціями щодо заявленої теми та інших актуальних питань майбутньої реформи. Представники МОЗ та стратегічної групи висловили готовність розглянути та врахувати всі конструктивні пропозиції, які надійдуть з областей під час розробки документів.

Прес-служба МОЗ України


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED