Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому взимку старішає шкіра та як її захистити?

Чому взимку старішає шкіра та як її захистити?Прямі сонячні промені – це не єдиний ворог шкіри. Насправді взимку вона страждає ще більше, ніж влітку: від морозу, вітру та перепадів температур. Як захистити себе від холоду та передчасного старіння, чи можливо зберігати здоровий вигляд шкіри в холодну пору року?

Низька температура – це стрес для шкіри. Під впливом холоду в ній виробляються особливі сигнальні молекули цитокіни, які підвищують чутливість шкіри та роблять її товщою. Через це шкіра грубшає, набуває нездорового сіро-земляного відтінку. Також через зниження температури повітря підшкірні залози виробляють менше сала, що також впливає на прискорення процесів старіння.

Надзвичайно шкідливими для шкіри є мікрокристалики льоду, які непомітні на око. Під час поривів вітру вони травмують епідерміс та утворюють мікротріщинки. Все взаємопов’язано: через перепади температур здатність шкіри виробляти колаген та гіалуронову кислоту зменшується, вона стає менш еластичною і більш вразливою до впливу зовнішніх факторів. Це може проявитися свербінням, почервонінням, лущенням. Також через перепади температур може виникнути судинна сіточка на обличчі. А сухе повітря та мороз зменшують природну вологість шкіри, і старіння вже не за горами.

Вже давно помічено, що взимку жирна шкіра наближується за усіма ознаками до нормальної, нормальна – до сухої, а суха стає дуже сухою та чутливою. При цьому абсолютно всі страждають від зневоднення.

Як же боротися за свою красу взимку? Головне – пам’ятати про зволоження шкіри. Найкраще наносити спеціальний крем на ніч, після душу. Також можна зволожувати шкіру і впродовж дня, але робити це не менше, ніж за годину до виходу на вулицю. Обирати слід крем більш густої та жирної текстури з поживними та захисними функціями. Вмивати обличчя треба прохолодною водою, а не гарячою, яка ще більше висушить шкіру. З цієї ж причини краще утриматися від гарячої ванни чи сауни, адже, як уже було зазначено, різкі зміни температур сушать та подразнюють шкіру. Намагайтеся зволожувати повітря у приміщенні, адже через опалення воно стає дуже сухим. Максимально закривайте обличчя та руки від поривів вітру, гарно та тепло одягайтеся. І пам’ятайте: наслідки старіння шкіри взимку будуть помітні і згодом, тож не нехтуйте простими правилами догляду за собою, якщо хочете гарно виглядати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED