Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Заходи профілактики залізодефіцитної анемії

Заходи профілактики залізодефіцитної анеміїЗалізодефіцитна анемія – це досить поширена проблема в сучасному суспільстві. Мова йде про брак заліза в організмі, що призводить до певних проблем з його функціонуванням. Найчастіше цей вид анемії зустрічаються у дітей та у жінок. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від дефіциту заліза страждає близько 30% дітей у світі, особливо часто він проявляється у ранньому дитинстві, до 5 років.

Чому ж такою небезпечною є анемія? Через брак заліза органи та тканини людини відчувають нестачу кисню, адже еритроцити не мають змогу переносити його в необхідній кількості. Через це у людини виникає блідість, хронічна втома, сонливість, запаморочення, прискорене серцебиття, вона навіть може втрачати свідомість. Важкий ступінь залізодефіцитної анемії провокує погіршення опірних сил організму до різних інфекцій, затримку розумового та фізичного розвитку.

Найчастіше Заходи профілактики залізодефіцитної анеміїанемія розвивається на фоні поганого харчування, а саме вживання недостатньої кількості продуктів, в яких є залізо. Також до неї іноді призводить крововтрата з різних причин та порушення всмоктування в кишечнику.

Якими ж є заходи профілактики залізодефіцитної анемії? Перш за все, це періодичні візити до лікаря та аналізи крові, які допоможуть виявити анемію на ранній стадії. Це дуже важливо, адже спочатку анемія протікає без будь-яких симптомів, а саме в цей період вона найкраще піддається лікуванню лише за допомогою правильно підібраної дієти.

Заходи профілактики залізодефіцитної анеміїОтже, для профілактики залізодефіцитної анемії слід дотримуватися таких правил:
  1. Приблизно раз на рік робити аналіз крові з подальшою консультацією лікаря.
  2. Їсти продукти, які містять залізо.
  3. Не вживати багато чаю, кави, через них залізо гірше засвоюється в організмі.
  4. Зберігати грудне вигодовування немовляти мінімум до 6 місяців. У грудному молоці не дуже багато заліза, проте воно прекрасно засвоюється організмом дитини, це саме та доза, яка необхідна їй для нормальної життєдіяльності.
Якщо анемію все ж діагностовано, варто дотримуватися рекомендацій лікаря щодо її лікування. Анемії легкого ступеню можна позбутися завдяки коригуванню свого харчування, середнього та важкого ступеню – за допомогою спеціальних препаратів заліза. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED