Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке Національна служба здоров’я: інформація від МОЗ

Що таке Національна служба здоров’я: інформація від МОЗУ контексті майбутньої медичної реформи все частіше випливає назва «Національна служба здоров’я України». Що це за установа, коли вона буде створена, як функціонуватиме, які повноваження матиме? Ці питання цікавлять багатьох українців, які прагнуть розібратися в тонкощах майбутніх реформаторських процесів у медицині. Саме тому в МОЗ надали інформацію про НСЗУ, яка може бути корисною для пересічного громадянина.

Отже, за інформацією Міністерства охорони здоров’я України, Національна служба здоров’я – це центральний орган виконавчої влади, який буде реалізувати державну політику у сфері державних фінансових гарантії медичного обслуговування населення. Що ж це означатиме на практиці?

Гроші з державного бюджету,Що таке Національна служба здоров’я: інформація від МОЗ виділені на медичну галузь з податків наших співгромадян, будуть зберігатися на казначейських рахунках, а НСЗУ стане оператором, який куруватиме медичні закупівлі, укладатиме договори про співпрацю з медичними установами на надання послуг. НСЗУ буде підконтрольна Рахункові палаті України, Державній аудиторській службі, Національному агентству з питань запобігання корупції та Національному антикорупційному бюро.

Отже, у МОЗ стверджують, що Національна служба здоров’я не буде володіти бюджетними коштами, вона лише куруватиме оплати, які здійснюватиме казначейство лікарням чи лікарям за надані послуги. Також через неї з 2019 року планується здійснення закупівель ліків з Національного переліку основних лікарських засобів, які поки що відбуваються за посередництва міжнародних організацій.

Що таке Національна служба здоров’я: інформація від МОЗКрім того, планується, що НСЗУ буде контролювати якість послуг, наданих пацієнту у медичному закладі відповідно до підписаного договору.

Національну службу здоров’я України планується створити вже найближчим часом, вона є ключовою установою у здійсненні майбутньої медичної реформи. Тепер все залежить від прийняття депутатами Верховної Ради ключових законопроектів щодо здійснення медреформи. Влітку вони не змогли домовитися та проголосувати за дані законопроекти, наступна спроба буде уже вересні, після виходу депутатів з канікул.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED