Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи можна уникнути інсульту? Заходи профілактики хвороби

Чи можна уникнути інсульту? Заходи профілактики хворобиЗа даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від серцево-судинних хвороб помирає найбільше людей у світі. Щільне місце серед них посідає інсульт, 12 мільйонів випадків якого реєструється щороку. Проте лікарі стверджують, що не варто вважати інсульт виключно справою випадку, існують ефективні заходи профілактики цієї хвороби.

Отже, щоб запобігти інсульту, слід:
  1. Проходити регулярні огляди у неврологів за умови наявності генетичної схильності до інсультів чи певних супутніх захворювань, які можуть їх спровокувати.
  2. Слідкувати за своїм артеріальним тиском. Гіпертонія у декілька разів збільшує ризик інсульту. Тому люди з хронічно високим тиском повинні регулярно його вимірювати, вживати прописані лікарем препарати для нормалізації тиску, скоротити кількість вживаної солі та продуктів з високим вмістом холестерину. Натомість необхідно їсти більше овочів, фруктів, злаків, знежирених молочних продуктів.
  3. Контролювати свою вагу. Зниження ваги – один із найбільш ефективних засобів профілактики інсульту, оскільки вага та артеріальний тиск знаходяться у тісному взаємозв’язку. У людей, які страждають на ожиріння, тиск майже завжди високий. До того ж, зайва вага дає додаткове навантаження на серцевий м’яз. Відмова ж від жирної та важкої їжі тягне за собою зниження рівня цукру та холестерину в крові.
  4. Не забувати про фізичну активність. Недостатність руху призводить до багатьох хвороб, одна з яких – інсульт. Його профілактика включає в себе вправи не менше 5-ти раз на тиждень по 30 хвилин. Вправи краще повинен підібрати лікар, з урахуванням віку людини та її хвороб. 
  5. Контролювати діабет. Хворі на цукровий діабет мають високий ризик розвитку інсульту. До того ж, діабетики набагато важче переносять наслідки інсульту, бо через атеросклероз багато артерій не може транспортувати кисень. Тож діабет треба тримати під контролем, він може викликати багато ускладнень, не лише інсульт.
  6. Боротися із шкідливими звичками. В першу чергу мається на увазі вживання алкоголю та куріння. У людей, які надмірно вживають алкоголь і палять, інсульт виникає в 3 рази частіше, ніж у решти. Адже ці звички значно шкодять судинам, підвищують артеріальний тиск, провокують тромбози.
Вберегти себе від інсульту цілком реально. Треба вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, контролювати свої хвороби та артеріальний тиск.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED