Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перші симптоми апендициту: як не втратити дорогоцінний час?

Перші симптоми апендициту: як не втратити дорогоцінний час?Апендицит оперують у багатьох людей, тому ця процедура вже не сприймається так серйозно, як решта хірургічних втручань. Проте не варто недооцінювати хворобу, адже якщо пропустити оптимальний час для видалення червоподібного відростку, ситуація може погіршитися цілим рядом ускладнень.

Тож про перші ознаки апендициту слід пам’ятати завжди. До них належать:
  1. Біль в животі. Слід знати, що боліти може не лише справа, а в будь-якій точці живота, без конкретної локалізації. Особливість болю при апендициті полягає в тому, що він не проходить з часом, а, навпаки, наростає і під кінець концентрується-таки у правій частині живота. Буває, що червоподібний відросток у людини загнутий назад, тоді боліти буде  в області попереку.
  2. Нудота та блювання. Людина буде регулярно блювати: раз чи два на годину. Бажання блювати може зберігатися і тоді, коли хворий нічого не їв.
  3. Діарея. Вона може відбуватися через накопичення у кишківнику рідини під час запалення апендиксу.
  4. Сухий язик. Язик хворого буде дуже сухим і покритим густим білим нальотом. Цей симптом слід розглядати як ознаку апендициту лишу в сукупності з іншими симптомами, адже він є ознакою цілого ряду хвороб.
  5. Положення людини. Досвідчений лікар визначає запалення апендиксу по вимушеному положенню людини, найчастіше на правому боці. Коли хворий намагається змінити це положення, його біль посилюється.
  6. Сильний біль у животі під час сміху, кашлю, чхання.
  7. Підвищення температури тіла. Цей симптом спостерігається не завжди, проте у більшості хворих піднімається температура до 37,5-38°С.
Лікарі застерігають: в домашніх умовах особам без підготовки не можна пульпувати зону апендициту з метою діагностики запального процесу. Справа в тому, що під час необережних натискань в районі апендиксу можна його прорвати, що призведе до перитоніту, гній розтечеться по черевній порожнині та людина може померти.

Найбільш певно діагностувати апендицит можна лише за допомогою аналізу крові: при запаленому апендиксі у крові підвищуються лейкоцити та ШОЕ. Якщо ці показники йдуть у сукупності з переліченими симптомами, лікар відправляє хворого на операцію.

Якщо є найменші підозри на апендицит, варто терміново викликати швидку допомогу. Адже якщо апендикс розірветься, лікувати людину буде набагато важче.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED