Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Редис – природне джерело вітамінів. Користь овочу для здоров’я

Редис – природне джерело вітамінів. Користь овочу для здоров’яРедис – це один з найперших весняних овочів, які можна їсти свіжими. За зиму організм виснажується, йому так бракує вітамінів, що змога отримати поживні елементи із салату зі свіжого редису – це справжнє щастя для нього. Редис як корисний овоч культивується в багатьох країнах світу, і Україна не виняток.

Користь редису для здоров’я

Ще стародавні греки використовувати редис для лікування хвороб очей та органів травлення. Також його застосовували для покращення апетиту. Сучасні лікарі зазначають, що вживання редису у розумних межах має таку користь для здоров’я:
  1. Редис – це жовчогінний засіб, що прекрасно для хворих на холецистит та інші подібні хвороби.
  2. Даний овоч має сечогінні властивості.
  3. Редис сприяє покращенню апетиту, стимулює секрецію шлункового соку.
  4. Цей овоч стабілізує рівень цукру в крові.
Крім того, лікарі відмічають, що саме редис здатен покращити перистальтику кишківника, виводити з організму «поганий» холестерин, є профілактикою серцево-судинних захворювань тощо.

Також корисним є сік з редису. Його використовують як ефективний ранозагоюючий бактерицидний засіб, він покращує травлення, обмін речовин.

Слід пам’ятати, що редис – головний помічник під час весняної нестачі вітамінів. З’являється він у продажу досить рано, оскільки швидко дозріває. Склад овочу просто вражає: в ньому є калій, кальцій, фосфор, натрій, магній, залізо, фтор, а також багато вітамінів та корисних мікроелементів.

Можлива шкода від вживання редису

Незважаючи на всю корисність редису, зловживати ним не можна. В усьому має бути міра, і редис не є виключенням. Він може бути шкідливим для хворих з деякими недугами шлунку, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, печінки, підшлункової залози, оскільки в його складі міститься багато ефірних масел. У великих кількостях він може спровокувати подразнення слизової оболонки шлунку, здуття кишківнику. Якщо людина знає про наявність у себе будь-яких хронічних хвороб, перед вживанням редису слід проконсультуватися зі своїм лікарем.

Редис – це один з перших природних весняних вітамінів, його обов’язково слід включити до свого денного раціону. Та зловживати овочем не можна, щоб користь не перетворилася на шкоду для організму.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED