Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Встановлено: одноманітність мікрофлори кишечника призводить до хронічної втоми


Згідно з даними нового дослідження, спричиняти синдром хронічної втоми можуть не лише психологічні стреси та вірусні інфекції, а й нерізноманітна флора кишківника.
Як виявилось, видовий набір кишкових бактерій у пацієнтів, які страждають від синдрому хронічної  втоми, відрізняється від багатого мікробіому шлунково-кишкового тракту здорових людей.

Мікробіом – це сукупність мікроорганізмів в людському тілі з усіма їхніми особливостями та взаємозв’язками.

Нове дослідження спростовує загальноприйняту впродовж тривалого часу думку про те, що синдром хронічної втоми має психологічне підґрунтя, і що його можна лікувати за допомогою психотерапії. 

Професор молекулярної біології та генетики Корнельського університету Морен Хансон каже, що її команда знайшла «не причину захворювання, а радше виявила іншу біологічну аномалію». Не у кожного хворого синдромом хронічної втоми набір мікроорганізмів в мікробіомі асиметричний. Бактеріальне середовище кишківника деяких учасників дослідження перебувало у цілковитій нормі. Тому поки що відсутність балансу та розмаїття бактерій в кишечнику можна розглядати лише як одну із ознак, що вказують на наявність синдрому.

Іншими наразі встановленими симптомами синдрому хронічної втоми є:
  • сильна втома
  • відсутність відновлення сил після сну
  • слабкість
  • біль у суглобах та м’язах
  • головні болі
  • гастроентерологічні проблеми
  • синдром подразненого кишечника

В дослідженні взяло участь 48 людей з діагнозом синдром «хронічної втоми» і 39 здорових людей. У всіх було зібрано зразки крові та калу для аналізу. Зразки калу тестували на наявність бактеріальних ДНК-молекул. І справді, у людей із синдромом хронічної втоми бактеріальне середовище було менш різноманітним. Така ж ситуація спостерігалась і у пацієнтів, хворих на синдром Крона та виразковий коліт.

Крім того, у мікрофлорі людей з хронічною втомою вчені вявили більше бактерій, які посилюють запальні процеси, а мікроорганізмів, які, навпаки, їх послаблюють – значно менше. 

Отже, чим більше видове розмаїття бактерій у кишечнику, тим краще для нашого організму.

Якщо результати дослідження будуть підтверджені, і можна буде стверджувати, що дисбаланс мікрофлори шлунково-кишкового тракту справді є причиною синдрому хронічної втоми, найкращим способом лікування буде коригування раціону пацієнтів і формування для них спеціальної дієти. Корисним буде вживання препаратів-пробіотиків та їжі, що містить велику кількість живих бактерій, які урізноманітнюватимуть середовище кишечника та покращуватимуть самопочуття хворих.


Автор: Анастасія Кугук
© Медицинский портал Здоров-Инфо 
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна.
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED