Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Макроцитарна анемія: основні симптоми та методи лікування

Макроцитарна анемія: основні симптоми та методи лікуванняНам знайоме таке порушення як «анемія», коли в організмі виникає низький рівень еритроцитів. Однак на що вказує термін «макроцитарна»? З’ясуємо далі.

Макроцитарна анемія – це патологічний процес, що характеризується наявністю великих еритроцитів та при цьому низької їх кількістю нормальних розмірів. 
 
Механізм розвитку захворювання полягає в тому, що кістковий мозок виробляє аномально великі еритроцити, яким не вистачає поживних речовин, які необхідні еритроцитам для нормального функціонування. Тобто коли клітини стають занадто великими, їх стає менше, і вони містять менше гемоглобіну. Це означає, що кров недостатньо насичена киснем, наскільки це потрібно. 

Макроцитарна анемія не є загрозливим для життя захворюванням, але може спричинити серйозні ускладнення, якщо її не лікувати. Вона може бути результатом дефіциту вітамінів або основного захворювання.
Даний стан класифікується в залежності від причини.
 
Також окремо виділяють мегалобластну анемію, яка є результатом порушення продукування ДНК еритроцитів. Це призводить до того, що тіло неправильно виробляє еритроцити. Причинами цього можуть бути дефіцити вітамінів, приймання певних лікарських препаратів. Тобто без отримання поживних речовин кістковий мозок не може виробляти здорові еритроцити, здатні переносити кисень по всьому тілу.
 
На появу немегалобластної макроцитарної анемії може вплинути ряд факторів, від гіпотиреозу до зловживання алкоголю. Тобто ця форма макроцитарної анемії може виникнути, якщо в анамнезі є захворювання, які впливають на здатність організму засвоювати поживні речовини.

Основні причини

  1. Дефіцит фолієвої кислоти або вітаміну B12 внаслідок неправильного харчування або порушення процесу засвоєння вітамінів при наявності основного захворювання.
  2. Приймання певних лікарських препаратів, насамперед тих, які пригнічують імунну систему.
  3. Захворювання печінки.
  4. Гіпотиреоз.
  5. Вагітність.

Характерні ознаки

До певного моменту, а саме на початковому етапі людина може навіть не підозрювати про розвиток макроцитарної анемії. Згодом у неї можуть виникати наступні скарги:
  1. Блідість шкірного покриву.
  2. Зниження маси тіла.
  3. Діарея.
  4. Ламкість нігтів.
  5. Швидка стомлюваність.
  6. Задишка.
  7. Порушення концентрації та забудькуватість.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі визначення анамнезу пацієнта, враховуючи спосіб життя та історію хвороби. Додатково призначаються лабораторні дослідження крові, аби перевірити наявність анемії. Це необхідно, оскільки макроцитарна анемія є лише одним із видів анемії. А усі її типи мають схожі симптоми, тому лікар використовує аналізи крові, щоб діагностувати саме специфічну форму.
 
Тактика лікування макроцитарної анемії спрямована на усунення причини захворювання. Насамперед це компенсація дефіциту поживних речовин, що відбуватиметься за рахунок правильного харчування та харчових добавок. Нагадаємо, що до продуктів які містять фолієву кислоту та інші вітаміни групи В можна віднести злаки, яйця, рибу, м’ясо курки, шпинат та ін. 
Якщо ж приймання певних ліків перешкоджає засвоєнню вітамінів, то лікар може призначити його заміну. Також це може бути медикаментозна терапія при захворюванні щитоподібної залози та навіть переливання крові або трансплантація кісткового мозку у випадку його ураження.

Якщо проблему ігнорувати, то у результаті стан пацієнта погіршиться. Оскільки виникає ураження нервової системи з високими ризиками нейропатії.

Важливо розуміти, що якщо макроцитарна анемія викликана основними захворюваннями, які важко піддаються контролю, їй не завжди можливо запобігти. Однак можливо зменшити ризики розвитку саме тяжкої форми анемії. Тому доцільним буде слідкувати за своїм раціоном, зменшити кількість алкоголю та за необхідності обговорити з лікарем призначені лікарські препарати, якщо вони можуть бути причиною даного порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED