Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лімфаденіт: причини запалення лімфатичних вузлів

Лімфаденіт: причини запалення лімфатичних вузлівРозвиток лімфаденіту викликається попаданням патогенних мікроорганізмів в організм.  Вони поширюються через потік крові та лімфи.  Найчастіше лімфаденіт є ускладненням інших інфекційних захворювань.  Розберемо, основні види захворювання та як запідозрити його прояв.

Лімфаденіт– це патологічний процес, який характеризується розвитком запалення в лімфатичних вузлах.  Найбільш часто захворюванню піддаються лімфовузли в паху та пахвових западинах.

Класифікація

Залежно від локалізації запального процесу в лімфовузлах розрізняють наступні форми лімфаденіту:
  • шийний лімфаденіт: відбувається збільшення та запалення шийних лімфовузлів.  Додатково з'являються скарги у вигляді головного болю, підвищення температури та болючості при доторку.  У гострій формі додатково з'являються проблеми зі сном, набряк шиї, відсутність апетиту та нагноєння в лімфатичних вузлах;
  • паховий: в паху лімфатичний вузол збільшується та стає ущільненим.  З'являється сильний біль при натисканні на низ живота, з підвищенням температури.  Найчастіше причиною запалення є статева інфекція;
  • підщелепний: при натисканні під щелепою або за вухом виникає сильний біль, з подальшим розвитком набряку та гнійного процесу.  Шкіра під щелепою стає багряного кольору;
  • пахвовий: збільшення лімфовузлів відбувається під м'язовою западиною, симптоми схожі з вищевказаними формами.
Залежно від стану та тривалості існує гостра та хронічна форма захворювання.  Гостра форма характеризується наростанням клінічної картини, і у випадку ненадання необхідного лікування в перші десять днів переходить в хронічну форму з можливим розвитком гнійного процесу.

Причини

Причинами інфекційного процесу є вірусні та бактеріальні патології (ВІЛ, сифіліс, туберкульоз).  До неінфекційних причин відноситься менше факторів.  Наприклад, розвиток запального процесу є реакцією організму на потрапляння стороннього предмета, або ж викликається доброякісною або злоякісною пухлиною.

Симптоми

До основних проявів лімфаденіту належить збільшення ураженого лімфатичного вузла, через скупчення клітин відповідальних за запалення, в області проникнення патогенних мікроорганізмів.  Лімфатичний вузол стає болючим, припухлим та гіперемованим.  Також спостерігається місцеве підвищення температури.

Уражатися може як один, так і кілька лімфовузлів розташованих поруч.  Можливе зливання лімфовузлів разом, або їх спаювання з сусідньою тканиною.  Надалі виникають симптоми інтоксикації, підвищена температура та слабкість.

Діагностика

Для поставлення діагнозу лікар враховує анамнез та клінічний розвиток патології.  Визначити лімфаденіт не так важко, але для встановлення його причини необхідно пройти ряд досліджень:
  • лабораторні аналізи крові, для визначення наявності запального процесу;
  • біопсія;
  • УЗД;
  • рентгенографія;
  • КТ та МРТ.

Лікування

При лікуванні лімфаденіту важливо враховувати причину, яка його викликала.  Існує кілька методів.  Медикаментозна терапія призначається для усунення першопричини.  Наприклад, антибіотики, протизапальні та знеболювальні препарати при інфекційному ураженні.  Прискорити процес одужання можливо завдяки фізіотерапевтичним процедурам (УВЧ, лазеротерапія).

Хірургічний метод лікування застосовується при відсутності успіху в консервативної терапії, наявності гнійного процесу в лімфовузлах та новоутворень.

З метою запобіганню розвитку лімфаденіту необхідно своєчасно усувати навіть на перший погляд нешкідливі порушення в організмі та вогнища інфекції, вести здоровий спосіб життя та уникати травм.

Лімфаденіт є сигналом серйозних порушень в організмі, тому ігнорування проблеми може надалі призвести до розвитку раку, тромбофлебіту, сепсису, аж до летального результату.  Тому не займайтеся лікуванням та не відкладайте візит до фахівця, при виявленні у себе проблеми.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED