Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що свідчить сухість та першіння в горлі?

Про що свідчить сухість та першіння в горлі?Часто виникнення дискомфорту в горлі недооцінюється. Особливо в тому випадку, якщо він відбувається протягом кількох днів. Адже поява сухості та першіння в горлі може свідчити як про інфекційні захворювання, так і про розвиток алергії. Розберемо, що саме може ховатися за даними симптомами.

Виникнення кашлю безпосередньо пов'язано з подразненням нервових закінчень слизової горла. У тому випадку, коли алергени, інфекційні агенти, частинки пилу осідають на слизовій оболонці гортані, це спочатку викликає першіння, яке надалі переходить у сухий кашель.

Причини першіння та сухості в горлі

Інфекційні фактори: основними захворюваннями, що викликають першіння в горлі є вірусні та бактеріальні інфекції у вигляді фарингіту, ларингіту та ін. Як правило, захворювання проявляються слабкістю, кашлем, хрипким голосом, нежитю та болем при ковтанні. При розвитку цих симптомів необхідно звернутися до лікаря, оскільки самостійне лікування у вигляді таблеток для горла, тільки пом'якшить симптоми, але не усуне основної причини.

Алергічні реакції: це найчастіша причина першіння в горлі – реакція на шерсть тварин або пил. Також проявляється нежитю, відчуттям стиснення у горлі. Симптоми самостійно проходять при відсутності контакту з алергеном. При розвитку алергії важливо пройти консультацію в алерголога з проведенням алергічних тестів. Надалі можливе призначення антигістамінних препаратів.

Патології шлунково-кишкового тракту: в основному стан викликається гастроезофагеальним рефлюксом, коли відбувається викид вмісту шлунку в стравохід. Це викликає подразнення слизової оболонки горла та як результат появу сухого кашлю. Важливо нормалізувати харчування, їсти невеликими порціями.

Сухе повітря: будь це спекотна погода влітку, або ж опалювальний сезон взимку, страждає слизова дихальних органів. Тому дуже важливо зволожувати повітря в приміщенні, пити багато води.

Онкологічні захворювання: про ранній розвиток раку гортані або носоглотки може свідчити подразнення слизової оболонки горла, першіння, сухий кашель. Надалі може виникнути дискомфорт при ковтанні з втратою голосу. Тому важливо своєчасно звернутися до лікаря та проходити профілактичні огляди в онколога.

Паління: попри знання про шкоду куріння, як і раніше, залишається великий відсоток людей, які мають цю згубну звичку. І симптоми, які викликаються курінням, стають невіддільною частиною життя курця: сухість та гіркота в роті, кашель. Повне їх усунення стає практично неможливим через постійне вдихання гарячого диму, який сушить слизову.

Лікування

Для успішного усунення першіння та сухості в горлі необхідно поставити діагноз, з метою визначення основної причини.

Якщо першіння виникає внаслідок ГРВІ, отоларинголог призначає противірусні препарати з імуномодуляторами.

У тому випадку, якщо проблема виникла при утворенні пухлини – відповідно проводиться хірургічне втручання.
 
Але не залежно від причини головне вчасно її діагностувати.

Як запобігти першіння та сухість в горлі?

  1. Проводити вологе прибирання будинку, з обов'язковим провітрюванням.
  2. Дотримуватися питного режиму (особливо в спеку).
  3. Виключити шкідливі звички.  Особливо це стосується куріння.
  4. Контроль стану здоров'я, при наявності в анамнезі хронічних захворювань, наприклад таких, як тонзиліт або гайморит.
  5. Уникати різких перепадів температури, переохолодження та протягів.
Пам'ятайте, що при виникненні першіння в горлі на постійній основі необхідно звернутися за допомогою до терапевта або лора.  Адже дуже важливо визначити основну причину, яка викликає проблему та усунути її.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED