Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які бувають термометри? На чому повинен ґрунтуватися їх вибір?

Які бувають термометри? На чому повинен ґрунтуватися їх вибір?Температура тіла є одним з головних індикаторів будь-яких запальних процесів, що відбуваються в організмі людини. Саме тому її точне та своєчасне вимірювання є таким важливим. Термометр повинен бути в домашній аптечці кожної родини, проте зараз їх так багато видів, що важко зорієнтуватися, який саме треба обрати.

Види термометрів, їх особливості, переваги та недоліки

Ртутний скляний термометр. Це й досі найбільш поширений вид градусників в нашій країні, відомий всім з дитинства. Це скляна трубка, всередині якої є ртуть. Вона піднімається по шкалі і показує, на якій позначці знаходиться нині температура тіла людини. Ртутні термометри дуже точні, проте на вимірювання температури необхідний час: для ректальної – 3 хвилини, ротової – 5 хвилин, під пахвою – 10 хвилин. Головний недолік ртутного термометру – токсичні властивості ртуті. Коли він розбивається, утилізація ртуті вимагає певних навичок, тому даний вид градусників заборонений в ряді європейських країн.

Цифровий електронний термометр. Цими градусниками можна вимірювати температуру під пахвою, в роті, в анусі. При цьому даний процес триватиме усього 30-60 секунд. Працює електронний термометр дуже просто: вмикається кнопкою на корпусі, а коли готовий видати результат, подає звуковий сигнал. Результат висвічується на екрані термометра. Головний недолік таких термометрів – неточність у разі порушень правил вимірювання. Він повинен дуже тісно контактувати з тілом, тому краще вимірювати температуру в роті чи прямій кишці, а не традиційно для нас під пахвою. Основна перевага – безпечність. Його можна упускати на підлогу чи у воду, небезпеки від цього не буде.

Інфрачервоний вушний термометр. Цей градусник вимірює температуру у вусі, з барабанної перетинки. Датчик вставляється у зовнішній слуховий прохід усього на 2-4 секунди, після чого отримані показники виводяться на дисплей приладу. У термометра безпечна форма, яка не дозволяє глибоко засовувати його у вухо та пошкоджувати барабанну перетинку. Прилад повідомляє про завершення вимірювання звуковим сигналом. Крім того, в нього є пам’ять, яка зберігає результати останніх декількох вимірювань. Є одне застереження: вушний термометр не підходить для грудних дітей, у яких діаметр вушного каналу занадто малий.

Інфрачервоний лобовий термометр. Принцип роботи такий же, як і у вушного. Градусник прикладається до чола чи скроні усього на пару секунд, датчики зчитують показники температури і виводять їх на екран. Надзвичайно зручний термометр, головний недолік якого – висока вартість (порівняно з традиційними ртутним чи електронним).

Термометр-соска. Призначений для немовлят. Мова йде про цифровий градусник, вбудований у соску-пустушку (латексну чи силіконову). Принцип дій такий же, як і у звичайного електронного термометра, проте його простіше помістити у рот грудної дитини.

Загалом нині існує багато видів термометрів, які з високою точністю та швидкістю показують температуру тіла. Рано чи пізно нам доведеться відвикнути користуватися ртутними термометрами, тому пора вивчати ринок на тестувати нові моделі. Технічні новинки – це зручно і безпечно. Температура тіла – це важливий індикатор загального самопочуття людини, тому встановлення її показників таке важливе для лікування та попередження хвороб.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED