Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Неправильний прикус: причини та наслідки для здоров’я

Неправильний прикус: причини та наслідки для здоров’яНеправильний прикус – це дуже розповсюджена проблема, яка зустрічається, за статистикою, у близько 40% людей. Це порушення правильного змикання верхнього та нижнього ряду зубів та порушення у будові зубного ряду. Незважаючи на те, що неправильний прикус зустрічається так часто, з ним слід боротися. Адже дана стоматологічна проблема здатна призвести до різноманітних хвороб.

Чому неправильний прикус може бути небезпечним?

Неправильний прикус може мати різні прояви та ступінь розвитку. Іноді зовні його зовсім не видно, але іноді він є причиною суттєвого косметологічного дефекту і псує зовнішність людини. Зуби, які неправильно змикаються, псують посмішку, викривляються, впливають на вираз обличчя. В результаті людина може отримати емоційну травму через неправильний прикус. Особливо гостро це питання постає у дитячому та підлітковому віці, коли дуже важлива думка оточуючих з приводу зовнішності. Тож вплив неправильного прикусу на психологічне здоров’я людини однозначно негативний.

Також неправильний прикус провокує деформацію щелепи і всього обличчя. Якщо процес  уже запущено, навіть після усунення проблеми прикусу наслідків деформації буде важко позбутися.

Неправильний прикус може негативно впливати на здоров’я зубів. Адже на деякі зуби відбувається надмірне хронічне навантаження, вони зношуються, більш гостро реагують на зовнішні подразники. Також можливий розвиток пародонтозу, випадіння зубів. Щоб зуби не зносилися раніше, слід боротися з проблемами прикусу.

Доведено прямий взаємозв’язок між неправильним прикусом та скронево-щелепною системою. Він призводить до головного болю, дискомфорту під час прийому їжі, болю в шиї, хребті.

Вплив неправильного прикусу на роботу шлунково-кишкового тракту теж негативний. Їжа пережовується погано, через що підвищується навантаження на шлунково-кишковий тракт і виникають різноманітні інфекції його органів. 

Зуби в щелепі з неправильним прикусом доволі часто страждають від карієсу, нальоту. Оскільки ретельно почистити їх важко. Також частіше хворіють і ясна через накопичення часточок їжі між ними й зубами. Лікувати, пломбувати криві зуби важко. На кривий зуб не можна встановити мостовий протез. 

Коли починати боротися з проблемою?

Слідкувати за тим, наскільки рівними у людини ростуть зуби, слід ще з дитячих років. Приблизно у 6 років дитину варто показати ортодонту. Цей лікар мусить оцінити будову щелепи пацієнта та визначити перспективи росту зубів у нього в подальшому. Якщо зуби викривляються під час заміни молочних на постійні (що відбувається дуже часто), така ситуація потребує консультації лікаря. Часто простіше вирівняти зубний ряд на початкових стадіях розвитку викривлення.

Неправильний прикус – це проблема, з якою слід боротися у будь-якому віці. Проте в дитинстві це робити швидше, ефективніше та дешевше. В дитячому віці для цього може бути достатньо поносити деякий час спеціальну зубну пластину. В підлітковому та дорослому віці вирівняти зуби та виправити прикус можна лише за допомогою брекетів. Їх зазвичай ставлять на рік-два. Після правильно підібраних брекетів зуби стануть рівними, а прикус правильним.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм