Перевозка больных

Седанов

Хвороба Паркінсона: як вчасно розпізнати неврологічний розлад?

11 квітня відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.11 квітня відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.

Хвороба Паркінсона є прогресуючим неврологічним розладом, яке має хронічну форму. Першим проявом захворювання є проблеми з рухом. Так в нормі скоординовані рухи можливі завдяки спеціальній речовині в мозку – дофаміну («чорна субстанція»). При розвитку хвороби Паркінсона клітини цієї субстанції починають відмирати, що призводить до зниження рівня дофаміну. При досяганні критичного рівня й виникають симптоми хвороби Паркінсона.

Характерні ознаки

Ранні ознаки хвороби Паркінсона можуть залишитися нерозпізнаними. А організм може почати сигналізувати про порушення ще до моменту появи рухових розладів.
  1. Сутулість.
  2. Аносмія (труднощі зі сприйманням запахів).
  3. Закреп.
  4. Ригідність м’язів може виникнути в будь-якій частині вашого тіла.
  5. Зміна голосу.
Згодом у хворого виникатимуть й моторні порушення у вигляді:
  • тремору;
  • порушення пам’яті;
  • скутості;
  • сповільнених рухів;
  • порушення рівноваги.
Також хворі на хворобу Паркінсона мають порожній вираз обличчя, тиху мову, менше кліпають очима та ковтають. Характерним є й так звана паркінсонічна хода, тобто схильність до човгаючих кроків під час ходьби.
 
Ускладненням хвороби Паркінсона є деменція. Це викликає у людей труднощі з міркуваннями, мисленням і розв'язанням проблем. 

Основні причини

Як зазначалося вище захворювання пов’язано з низьким рівнем дофаміну та норадреналіну. Також наявність тілець Леві, скупчення специфічних речовин у клітинах мозку є мікроскопічними маркерами хвороби Паркінсона.
 
Достеменно невідомо, що саме є причиною хвороби. Спеціалісти відмічають можливий вплив як генетичних, так і екологічних факторів.

Підвищені ризики розвитку захворювання має певна група людей:
  • чоловіки;
  • особи віком від 50-60 років;
  • наявність випадків захворювання у когось в родині;
  • піддаються впливу певних токсинів;
  • наявність в анамнезі травми голови.

Діагностика та тактика лікування

Не існує спеціального тесту для встановлення хвороби Паркінсона. Лікар підтвердить діагноз на основі фізикального огляду, даних анамнезу та аналізу виниклих симптомів. Виключити перебіг інших захворювань можливо на основі візуалізаційних тестів, типу КТ та МРТ.
 
Тактика лікування полягатиме в комбінації медикаментозної терапії, зміни способу життя та фізіотерапії.

Так важливий повноцінний відпочинок, фізична активність та збалансоване харчування. Логопедія, ерготерапія та фізіотерапія також можуть допомогти покращити спілкування та самообслуговування.

Майже в усіх випадках знадобляться ліки, щоб допомогти впоратися з різними фізичними та психічними проявами хвороби.  Ці препарати збільшують або замінюють дофамін. Як зазначалося вище люди з хворобою Паркінсона мають низький рівень дофаміну в мозку. Однак дофамін не можна вводити безпосередньо, оскільки він не може потрапити в мозок.

Оперативне втручання буде доцільним для осіб, які не реагують на лікарські препарати та корекцію способу життя. У цьому випадку можливе проведення глибокої стимуляції мозку.

Наразі не існує ліків проти хвороби Паркінсона. Хвороба є хронічною та з часом загострюється. 
При цьому вона не є смертельною, однак можливі ускладнення пов’язані з хворобою які можуть скоротити тривалість життя.
Важливо розуміти, що своєчасний початок лікування хвороби Паркінсона дає можливість сповільнити прогресування та зберегти якість життя пацієнта. Тому при появі симптомів потрібно якомога раніше звернутися до лікаря, аби розпочати комплексну діагностику та отримати належне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм