Перевозка больных

Седанов

Гідроцефалія: основні симптоми накопичення рідини в черепі

Гідроцефалія: основні симптоми накопичення рідини в черепіГідроцефалія - це патологічний стан, що супроводжується накопиченням спинномозкової рідини в порожнинах мозку з наступним його набряком.

Гідроцефалія походить від грецьких слів «гідро», тобто вода, й «цефалус» - голова. Так колись «вода в мозку» була типовою назвою гідроцефалії.
 
Тобто якщо в нормі цереброспінальна рідина рухається в шлуночках (порожнини) мозку, а тіло виробляє необхідну йому кількість ліквору щодня, а потім знову поглинає той самий об’єм. То коли нормальний потік або всмоктування ліквору порушується, це може призвести до його накопичення та розширення шлуночків.
 
Звісно, що запуск даного порушення спричиняє пошкодження й інших частин мозку, що впливає на фізичний та інтелектуальний розвиток людини. Тому вчасне надання лікування відіграє вагому роль у запобіганні незворотних ускладнень.

Відмітимо, що гідроцефалія може зустрічатися як у дітей, так і людей похилого віку.

Характерні ознаки

Враховуючи, що захворювання може виникнути у будь-якому віці, клінічна картина також може різнитися. 

Так у дітей можуть спостерігати судоми, блювання, опуклість тім’ячка, збільшення окружності голови, відсутність апетиту. 
У дітей старшого віку додатково може виникнути головний біль, зміни будови обличчя, затримка росту, порушення координації, дратівливість та ін..
У молодих людей клінічна картина включатиме порушення зору, втрату координації, неможливість сконцентруватися, порушення функціонування сечового міхура, появу хронічного головного болю.

А от у людей похилого віку спостерігається інша форма гідроцефалії, яка найменується як «гідроцефалія нормального тиску». Даний стан має повільний розвиток, а одними із перших проявів є раптове падіння без втрати свідомості, втрата контролю над сечовим міхуром, порушення пам’яті, зміна способу ходьби.

Основні причини

В основі розвитку гідроцефалії покладено розширення шлуночків головного мозку, внаслідок накопичення в них спинномозкової рідини. Це своєю чергою викликає підвищення тиску в мозку. 
 
Відповідно постає питання, що викликає збільшення ліквору? До факторів ризику можна віднести наявність закорковування в мозку, що спричиняє порушення нормального відтоку ліквору, неможливість кровоносних судин нормально поглинати ліквор або надмірне продукування його мозком.
 
Найчастіше захворювання «гідроцефалія» трапляється ще до моменту народження дитини, що може бути результатом генетичних аномалій, перенесення інфекцій мамою під час вагітності, аномалій розвитку.
 
До причин гідроцефалії як у дітей, так і у дорослих можна віднести травму голови. У малюків це може трапитися до, під час або після пологів. Також це може статися внаслідок крововиливу у мозку, новоутворень мозку, інфекцій ЦНС.
 
Не є виключенням коли причину встановити неможливо.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального та неврологічного огляду, а також ряду діагностичних тестів, серед яких УЗД, МРТ та КТ.
 
Оскільки без лікування гідроцефалія може призвести до летального результату, важливо якомога раніше розпочати процес надання допомоги.
У більшості випадків хірург встановлює шунт (довга трубка з клапаном) хірургічним шляхом з метою створення нормального току ліквору.
Також альтернативою шунтування може бути процедура під назвою «вентрикулостомія», коли в нижній частині шлуночка або між ним створюється отвір для виведення ліквору з мозку та зменшення тиску.

Успішність лікування залежатиме від часу діагностування захворювання та надання медичної допомоги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм